Reteta Adriana Stefania Pletosu: Salmoreho cu homar

Reteta Adriana Stefania Pletosu: Salmoreho cu homar
Data: 14 Octombrie 2015

Cele mai bune retete ale sezonului 5 "MasterChef" Romania le gasesti pe masterchef.protv.ro!

Ingrediente pentru salmoreho:

1 kg rosii bine coapte 1 borcanel (100g) de rosii uscate in ulei 200-300 g miez de paine alba de grau 150 - 200 ml ulei de masline presat la rece - acest ulei se infuzioneaza cu rozmarin la 50º timp de o ora cateva rame de rozmarin verde 1-2 catei de usturoi, depinde de marime si de forta pe care o are sare dupa gust, 10g aproximativ optional un varf de praf de curcuma

Pentru homar:

2 oua trufate, daca nu avem folosim de tara, ecologice, fierte si taiate cubulete zeama de lamaie, citeva picaturi 1 homar mic, pana in 500g migdale crude in cubulete (se poate si intregi si le taiem noi) prajite la tigaie fara ulei o lingurita de ulei (optional) un praf de sare 1-2  picaturi de tabasco 1 punga de gheata pentru cand se scoate homarul

Pentru ornat:

100 g de jamon 1 ou trufat cubulete de migdala 100ml de ulei care se mixeaza cu citeva frunze de spanac, putin rozmarin, optional un virf de alga spirulina sau clorella in praf (doar pentru a da o culoare mai puternica) un varf de rozmarin sau citeva floricele de rozmarin

Pentru acompaniament:

cartof, sfecla rosie, yuca, morcov, cartof dulce, cartof mov, morcov (se poate face din 2-3 care le avem la indemana, nu-i neaparat nevoie de toate) 1l ulei pentru prajit sare

Mod de preparare:

Homarul: In primul rand punem o oala cu apa la fier, ca sa reducem timpul o luam deja calda, apa trebuie sa acopere homarul in momentul in care il introducem in oala. Trebuie sa fie cam cam 10 L de apa la care adaugam 2 linguri de sare. De obicei se foloceste ceva mai multa sare dar eu cred ca se simte mai mult gustul carni de homar asa decat daca nu ajunge sa fie mai saratel.

In momentul in care apa incepe sa fiarba, introducem homarul si din momentul in care inceapa sa dea in clocot il lasam in jur de 15 minute, tinind cont ca homarul nostru are 500g. Daca este mai mare marim timpul de fierbere.
Se scoate si se introduce intr-un castron cu apa cu gheta ca sa se opreasca din fierbere si sa se intareasca carnea. Dupa un scurt timp, 1 minut aproximativ il scoatem din apa cu gheata si incepem sa-l curatam ca sa obtinem doar partea comestibila. Tocam in bucati mici toata carnea pe care o avem. Si o punem de o parte intr-un castron.

Ouale: In timp ce fierbem homarul punem cele 3 oua la fiert, sa fie tari, 5 minute. Doua ne vor servi sa amestecam cu homarul si unul pentru ornat extra in cazul in care se doreste. Dupa ce se fierb se curata de coaja si se pastreaza intr-un castronel.

Jamonul: Daca este in cubulete il avem deja pregatit, daca nu trebuie sa-l taiem si-l punem la pastrat intr-un castronel. Acesta se lasa la temperatura camerei.

Migdalelele cubulete: (daca nu sunt trebuie sa le taiem) se pun intr-o tigaie fara ulei si se tin pe foc pana schimba un pic de culoare si devin crocante. Se pastreaza pe o bucata de hartie de bucatarie ca sa absoarba grasimea care ar putea sa apara din cauza caldurii.

Chipsurile: se taie felii zarzavaturile cu un cutit sau cu un feliator de legume, se pun pe hartie de bucatarie sa absoarba toata apa, apoi se prajesc pe rand la o temperatura de 180º. Cand schimba de culoare se scot si se pun pe hartie ca sa absoarba excesul de grasime. (nu trebuiesc acoperite, se inmoaie)

Rosiile: se spala, se usuca de apa si se pun in termomix, se da la viteza maxima pana se face liquid tot. Se trece tot prin strecuratoare ca sa ramana fara coaja si seminte. Se spala cana de la termomix iar liquidul obtinut se pune din nou inapoi impreuna cu rosiile din ulei (trebuie avuta grija ca fiecare marca de rosii este mai puternica, mai sarata, sau are adaosi pe care nu-i vrem), adaugam usturoiul, uleiul, daca nu este aromatizat cu rozmarin adaugam rozmarinul verde, sare, miezul de piine. Se da la viteza mare si se lasa 3-5 minute pana se face foarte fin. Se probeaza si daca nu este nevoie de adaugat nimic in plus se pune la rece in frigider cu un plastic deasupra. Se tine in jur de 3-5 ore, daca este nevoie se poate face de pe o zi pe alta, in acest fel ingredientele se fuzioneaza unul cu altul si rezultatul este mai interesant. Daca vrem sa intensificam culoarea punem un virf de curcuma.

Uleiul de ornat: punem uleiul cu spanacul si cu algele praf in pajarul mixerului si amestecam pana se face o pasta care curge de culoare verde. Il punem in biberon.

Cand s-a racit „salmorejo” pregatim homarul. Il amestecam cu 2 oua taiate cubulete, migdalele prajite, sucul de lamiie, picaturile de tabasco, ulei si sare. Punem forma in mijlocul farfuriei adinci si o umlem pina la jumatate presionind sa ramina un bloc compact.

De jur imprejur varsam salmorejo, in asa fel ca centrul sa ramana in afara o treime. Deasupra centrului de homar punem migdale prajite, un pic de ou si jamon, sa cada un pic si pe laturi. Pe partea rosie de salmorejo punem picaturele de ulei verde si o frunzulita de rozmarin. Punem oul si jamonul raman in castronele pentru a se adauga daca se doreste in momentul servirii. In alt castronel punem chipsurile. Punem farfuria adinca peste cea intinsa, punem tacamurile si servetelele si „Pofta mare!”  Este delicios.

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies