Top 8 cele mai odioase magnicide din istoria relativ recenta! FOTO!


	Top 8 cele mai odioase magnicide din istoria relativ recenta! FOTO!
Data: 15 Ianuarie 2011

Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, a lui Mahatma Gandhi si a lui Benazir Bhutto au fost printre cele mai tulburatoare evenimente din istora mondiala relativ recenta. Afla care sunt cele opt magnicide (atentate la viata unei personalitati sau a unui om de stat, n.r.) care au starnit indignarea a milioane de oameni din toate colturile lumii!

1. Mahatma Gandhi (India)

Mohandas Karamchand Gandhi (1869 – 1948) a fost cel mai proeminent lider politic al Indiei, in timpul miscarii indiene pentru independenta. El este initiatorul miscarilor de revolta nonviolente. Numele sau inseamna “Marele Suflet” in sanscrita, iar Gandhi este onorat in India ca fiind Parintele Natiunii.

Mahatma Gandhi
a fost asasinat in 1948 de un nationalist hindus, Nathuram Godse, dupa ce, din 1934, mai scapase din alte cinci tentative de omor. Godse l-a ucis pe Gandhi pe 30 ianuarie 1948, dupa ce s-a apropiat de el in timpul rugaciunii de seara, l-a salutat respectuos, aplecandu-se, apoi l-a impuscat de mai multe ori cu un revolver semi-automat Beretta de calibru 38. Dupa crima, atacatorul nu a incercat sa fuga si nici sa ameninte pe altcineva, cu toate ca inca tinea arma in mana.

2. John F. Kennedy (USA)

John Fitzgerald "Jack" Kennedy (1917 –1963) a fost al 35-lea presedinte al SUA, din 1961 pana in 1963, cand a fost asasinat. JFK a fost impuscat mortal pe cand se plimba cu sotia sa, Jacqueline, in Dallas, Texas. Lee Harvey Osvald a fost cel care a tras, insa a fost, la randul lui, ucis la numai doua zile dupa moartea presedintelui, inainte sa apara in fata judecatorilor.

Cu cateva minute inainte de drama care a indoliat America, Nellie Connally, pe atunci prima doamna a Texas-ului, se intorsese spre Kennedy, care statea in masina in spatele ei, si a spus: “Domnule Presedinte, nu puteti spune ca Dallas-ul nu va iubeste!”, la care JFK a dat din cap, aprobator.

3. Benazir Bhutto (Pakistan)

Benazir Bhutto (1953 – 2007) a fost un politician pakistanez care a condus Partidul Poporului Pakistanez (PPP), un partid de centru-stanga. Bhutto a fost prima femeie aleasa ca presedinte intr-un stat musulman, dupa ce fusese de doua ori prim ministru.

Pe 27 decembrie 2007, Bhutto a fost ucisa dupa un miting din cadrul campaniei electorale pentru PPP, cu putin timp inainte de alegerile parlamentare din Pakistan, din ianuarie 2008. Dupa ce intrase in masina sa blindata, Benazir Bhutto s-a ridicat in picioare prin trapa pentru a face cu mana multimii, moment de care a profitat asasinul ei, care a tras mai multe focuri de arma, ranind-o in zona gatului, apoi a detonat exploziv in apropierea masinii unde se afla Bhutto.

Cel putin 20 de oameni au murit in timpul atacului si mai multi au fost raniti. Al-Qaeda a revendicat atacul asupra lui Benazir Bhutto, pe care o considerau o aliata a americanilor. La un an dupa moartea sa, Bhutto a fost numita, postum, castigatoare a premiului Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

4. Regele Birendra al Nepalului – si alti noua membri ai corpului regal (Nepal)

Birendra Bir Bikram Shah Dev (1945 – 2001) este cel mai cunoscut rege nepalez din istoria moderna. Fiu al regelui Mahendra, caruia i-a succedat la tron in 1972, el a domnit pana in 2001, cand a fost ucis intr-un atac sangeros.

Pe 1 iunie 2001, intr-o vila apartinand Palatului Regal Narayanhity , mostenitorul tronului, printul Dipendra a omorat noua membri ai familiei regale si apoi s-a sinucis. Printre victime s-a numarat si regele Birendra si regina Aishwarya, mama atacatorului.

Conform zvonurilor, Dipendra se imbatase si se purtase urat cu unul dintre invitati, iar tatal sau, regele Birendra, i-a cerut sa plece de la petrecere. Beat, printul s-a intors o ora mai tarziu la petrecere, inarmat cu doua pusti cu care a tras in rudele sale.

5. Arhiducele Ferdinand si sotia sa Sophie Chotek (Austria)

Orice altceva ar fi facut in viata sa, arhiducele Franz Ferdinand (1863–1914) a intrat in istorie ca fiind barbatul a carui asasinare a condus la declansarea primului razboi mondial. Nepotul imparatului habsburg Franz Josef, Ferdinand era primul in ordinea succesiunii la tron, cand a vizitat Sarajevo in iunie 1914. El si sotia sa Sophie au fost impuscati mortal de catre Gavrilo Princip, membrul unui grup nationalist din Serbia. Asasinarea lui a dus la un razboi intre Austria si Serbia, care a luat amploare, transormandu-se intr-un razboi mondial.

6. Martin Luther King (USA)

Activist si cleric american, lider proeminent al miscarii afro-americane pentru drepturi civile, Martin Luther King Jr. (1929-1968) a ramas cunoscut in istorie ca un lider eroic al liberalismului modern american si ca un admirator al lui Mahatma Gandhi.

La varsta de 35 de ani, Martin Luther King a devenit cel mai tanar om care a primit premiul Nobel pentru Pace. In seara de 4 aprilie 1968, in timp ce statea la balconul camerei sale de motel din Memphis, Tennessee, a fost impuscat mortal. Ucigasul sau a fost condamnat la 99 de ani de inchisoare.

7. Laurent-Desire Kabila (Congo)

Presedintele Republicii Democratice Congo din 1997, Laurent-Desire Kabila (1939-2001) a fost asasinat de catre propriul sau bodyguard, Rashidi Kasereka, pe 18 ianuarie 2001. A fost impuscat in timp ce statea pe scaunul sau prezidential din biroul din Palatul de Marmura. Asasinul a fost lichidat pe loc.

Moartea lui Kabila a facut parte dintr-o incercare nereusita de lovitura de stat. 135 de oameni au fost judecati in acel dosar, dintre care 26 au primit condamnare la moarte, iar alti 64 pedepse cu inchisoarea de la sase luni pana pe toata viata.

8. Sadi Carnot (Franta)

Marie François Sadi Carnot (1837 – 1894) a fost un om de stat francez, al patrulea presedinte al celei de-a treia Republica Franceza. A fost presedintele Frantei din 1887 pana la asasinarea sa, in 1894.

Carnot era foarte popular printre francezi, cand, pe 24 iunie 1894, dupa un bachet public la Lyon unde tinuse un discurs, a fost injunghiat de un anarhist italian pe nume Sante Geronimo Caserio si a murit a doua zi. Atacatorul sau a fost condamnat la moarte prin ghilotinare.

 

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies