Exista combinatii neobisnuite in gastronomie destinate sa imbunatateasca savoarea unei mancari, aroma fructelor si legumelor, a deserturilor. Sunt trucuri la indemana oricuir recomandate de bucatari de top, multe dintre ele stiute deja de cei care gatesc cu pasiune.
1. Morcovi si zahar
Desi poate parea ciudat sa adaugi zahar la legume, aceasta este o metoda comuna de a pregati morcovii in Franta. Este o mancare simpla ale carei ingrediente sunt morcovi (taiati rondele), sare, piper, zahar si apa. Zaharul intensifica aroma morcovilor, iar rezultatul final este o mancare uimitoare de legume de culoare portocaliu stralucitor. In Franta, aceasta mancare se prepara de obicei cu apa Vichy, asa ca preparatul se numeste morcovi Vichy.
2. Cafea si sare
Un praf de sare adaugat in final la cafea, ii sporeste aroma.
3. Rosii si zahar
Rosiile sunt acide si adosul de sare le sporeste savoarea acida, in schimb, daca le indulcim - se intensifica gustul de tomata. Despre rosii se spune ca, inainte de toate, sunt fructe.
4. Ciocolata si cafea
La desertutile cu ciocolata sau la ciocolata de casa, un praf de cafea sporeste savoarea ciocolatei, fara a-i imprima insa gustul de cafea.
5. Carne si anason
Cand fierbem carnea (indiferent de provenienta ei) este bine sa adaugam si anason, care conferma o aroma profunda. Este un truc folosit si dezvaluit de Heston Blumenthal proprietarul de la Fat Duck (3 stele Michelin) - au votat cel mai bun restaurant din lume timp de trei ani la rand.
6. Cartofi si nucsoara
Un praf de nucsoara adaugat la orice fel de preparat din cartofi, confera mancarii respective o savoare deosebita.
7. Chili si ciocolata
„Pour les connaisseurs”, exista deja ciocolata cu chili, insa, invers se cunoaste mai putin. Este un obicei culinar din Europa de Sud, unde se adauga putina ciocolata rasa la chili copt si gustul este un deliciu.
8. Rosii si frunze
Ati mirosit cu siguranta o crenguta de rosii cu frunze! Miroase extraordinar, nu-i asa? Asadar, pentru a-i conferi o savoare si mai puternica de rosii proaspte unei mancarii este bine sa ii adaugam si cateva frunze.
9. Mere si vanilie
La un desert cu mere marea noastra majoritate punem de obicei zahar si scortisoara, specialistii ne indeamna sa adaugam esenta de vanilie sau, cine isi permite (e scum rau!), un baton de vanilie tocat marunt.
10. Capsune si piper
Capsunele proaspete sunt pudrate cu zahar sau servite cu frisca, este recomandarea cofetarilor, insa prea putin stiu ca savoarea capsunelor sporeste daca le pudram cu putin piper rasnit foarte fin.