SECRETUL celui mai spectaculos preparat de la MasterChef, dezvaluit. Reteta care a impresionat o tara intreaga


	SECRETUL celui mai spectaculos preparat de la MasterChef, dezvaluit. Reteta care a impresionat o tara intreaga
Citeste mai mult despre: MasterChef, Bogdan Alexandrescu, reteta,
Data: 25 Mai 2012

Bogdan Alexandrescu, concurentul MasterChef, a dezvaluit pentru ProTV Magazin care sunt atuurile lui in acest concurs, dar si o reteta care nu va poate lasa indiferenti.

Stiai ca acum poti degusta mancarurile gatite de Chef Florin Dumitrescu? Participa AICI la concursul "Ia-ti diploma de MasterChef".

 

Preparatele tale arata excelent. Cat de important este aspectul unui fel de mancare?

Pentru mine aspectul unei farfurii este extrem de important deoarece inainte de toate un dish trebuie sa impresioneze, sa aiba acel efecte de ,,wow”, sa incante privirea astfel incat sa iti doresti sa il mananci. In plus, atentia pentru detalii si respectul pentru ingredient implica automat o dovada de respect fata de cel care iti gusta creatia si asta inseamna foarte mult pentru mine.

 

Care crezi ca aste cel mai mare atuu al tau in acest concurs?

Cel mai mare atu al meu in acest concurs il reprezinta creativitatea fara limite si faptul ca nu imi este frica sa risc, sa experimentez si sa alatur ingrediente si gusturi inedite, aparent antitetice. Imi place sa sochez, mereu mi-a placut.

Cand ai gatit prima data si ce a fost?

Prima mea experienta in bucatarie a fost la varsta de 8 ani. Parintii mei fiind cadre militare, inca de mic am petrecut foarte mult timp singur acasa si spre deosebire de alti copii care hoinareau prin fata blocului, mie mi-a placut sa citesc, sa desenez, sa scriu. Cu toate acestea, nu am fost un ,,tocilar”, pentru ca nu mi-au placut niciodata regulile si tiparele. Eram genul de copil zapacit, nu aveam stare deloc, mereu trebuia sa gasesc ceva nou pentru a ma mentine in priza... Si de obicei ma plictiseam repede de orice lucru nou. La 8 ani i-am asteptat pe ai mei cu ,,cartofi prajiti carbonizati”, iar ei, ca sa nu-mi rapeasca bucuria juvenila, au mancat si m-au laudat pentru ,,creatia mea”. Peste cativa ani, cand mi-am dat seama ca nu am avut cel mai o.k. preparat, m-am ambitionat sa fiu perfect in bucatarie. Acum nu mai caut asta, vreau doar sa fiu senzational si nu mai ,,carbonizez” nimic decat daca vreau eu. :)

 

De la cine ai invatat sa gatesti?

Nu pot sa spun ca am invatat bucatarie de la o persoana anume, pentru ca nu imi place sa urmez sau sa copiez retete, nici in viata si cu atat mai putin in bucatarie, insa eram inspirat de tatal meu, care gateste senzational, desi avem stiluri total diferite.

 

Ce ai invatat din experienta numita Masterchef?

Din experienta MasterChef am invatat sa fiu mai ordonat, sa stiu cand si cum sa ma temperez, sa gestionez o echipa castigatoare, sa respect competitorii, sa leg noi prietenii cu niste oameni minunati si sa am mai multa incredere in mine. Nimic nu este imposibil, trebuie doar sa vrei.

 

Care este mancarea ta preferata?

Nu pot spune ca am un fel de mancare preferat, pentru ca iubesc mancarea, dar va pot spune ca nu imi place grasimea, ciorba de burta si tot ce inseamna organe, in afara de ficat. Sunt innebunit dupa sea food si dupa mancarea thai. M-as muta in Thailanda daca as putea. Pentru mine nu exista desert daca nu contine ciocolata.

 

Ce preparat nu-ti iese niciodata?

Nu am un fel care sa nu imi iasa, pentru ca imi place sa ma joc, iar daca se intampla vreun accident in prima faza, ma corectez pe loc si a doua oara iese perfect. 

 

Ce nu-ti lipseste niciodata din frigider?

Din frigiderul meu (de fapt al parintilor!!!...ha...ha!!!) sunt nelipsite fructele de mare, somonul, sparanghelul, legumele si fructele proaspete, branzeturile, sucurile de fructe integrale (de regula cele preparate in casa din fructe proaspete) sau ice tea fresh cu infuzie de menta, lamaie si zahar brut.

Reteta cu care Bogdan a obtinut sortul “MasterChef” si a fost admis in concurs: toata lumea a fost impresionata de preparatul lui, considerat unul din cele mai spectaculoase dish-uri de la MasterChef.

 

Turnulet de risotto in doua culori cu frigarui de creveti caramelizati in unt aromatizat, poleiti cu foita de aur 

                                                   

Ingrediente:

300 gr.orez special pentru risotto; 100 ml.ulei de masline extravirgin; 1 ceapa alba mare; 100 gr.frunze chives ; 100 gr.physalis; 125 gr.coacaze rosii; 4 catei de usturoi; 1 lingurita chilly pudra; 1 lingurita praf de curry 5ml cerneala de sepie; 1 pahar martini bianco; 500 ml. supa clara de peste; 100.ml.sos de rodii concentrat; 100 ml.sos de soia concentrat; 20 ml.otet balsamic concentrat; 1 crenguta rozmarin fresh; 150 gr.unt; 300 gr.creveti proaspeti black tiger; 150 gr.parmesan ras; sare, piper; 2 pere; 2 limes; 1 rodie mare;  

Preparare:

Separati orezul si ceapa  in doua parti egale. Pregatiti doua cratite si  puneti in fiecare cate  doua linguri de ulei, il  lasati  sa se incinga, dupa care adaugati ceapa taiata fin  si orezul (aceeasi cantitate in fiecare cratita), spalat in prealabil si scurs de apa. Caliti ceapa si  orezul timp de 1-2 minute apoi  stingeti cu 50 ml. martini bianco, iar cand s-a evaporat alcoolul adaugati supa  de peste  calda (doua-trei polonice in fiecare cratita). Lasati orezul la fiert, la foc mic, timp de 15-20 minute, amestecand din timp in timp si adaugand supa  la nevoie. Orezul nu trebuie sa fie fiert foatre tare si de asemenea nu trebuie sa fie aiba prea mult lichid in timpul fierberii. Nu uitati sa adaugati sare.

In una dintre cratite, cu 5-10 minute inainte de a fi gata, adaugati cerneala de sepie diluata in putina supa si de asemenea zeama stoarsa de la un limes.

In cealalta cratita tot cu 5-10 minute inainte de a fi gata adaugati un varf de cutit sau o lingurita mica de curry.

Cand ambele risotto sunt gata,  se iau de pe foc,  se lasa in  cratitele acoperite cu capacul si se adauga in fiecare cate un cubulet de 50 gr.unt amestecand pana se omogenizeaza.

In paralel se pregatesc  crevetii: astfel, dupa ce i-ati  curatat si ati indepartat partile necomestibile, ii puneti in apa fiarta cu sare unde ii lasati pana capata culoarea roz. Separat puneti la incalzit o tigaie in care puneti 50 grame de unt, iar cand untul s-a topit si incepe sa sfaraie adaugati  patru catei de usturoi curatati si striviti si o crenguta de rozmarin pe care ii scoateti peste un minut(se pun doar pentru a-si dezvolta aromele) si apoi doua lingurite de zahar brun. Caliti zaharul in untul aromatizat pana se caramelizeaza (lichefiaza), fara sa se arda. Adaugati crevetii fierti, scursi de apa, un varf de cutit de chily si- i sotati timp de 1-3 minute, dupa care ii stingeti cu martini bianco si ii lasati in tigaie la foc mediu, timp de 3-5 minute, pana se evapora alcoolul. Puneti  sare si piper dupa gust.

Montati risotto-ul  intr-un cilindru de otel inoxidabil cu diametrul de 10 cm, in doua parti egale, inalte de aproximativ 3 cm.,punand-ul pe cel cu cerneala de sepie la baza. Deasupra puneti un crevete caramelizat ornat cu frunze de chives si  bobite de coacaze rosii

Formati  o frigaruie din trei creveti, intre care intercalati fructe de physalis  pe care o asezati pe un pat fin de sos de rodie, garnisiti cu salata din pere rase,  asezata pe o felie de rodie, la care folositi un dressing din sos de rodie si otet balsamic concentrat.  Stropiti frigaruia cu sos de rodie si presarati parmesan ras.

Decorati cu frunze de cives si  coacaze rosii .

*** Pentru un efect maxim, o savoare de exceptie si bineinteles pentru a satisface cele mai pretentioase si rafinate gusturi crevetii se poleiaza cu foita de aur comestibil de 24 karate. Mentionez ca prin acest lucru am adaugat preparatului ,,semnatura mea personala” si... un pic din ,,aurul dacilor”.***

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies