Romii caldarari din Sibiu vor sa intre in Cartea Recordurilor cu o mancare traditionala


	Romii caldarari din Sibiu vor sa intre in Cartea Recordurilor cu o mancare traditionala
Citeste mai mult despre: Sibiu, Cartea Recordurilor, rromi,
Data: 27 Ianuarie 2012

Romii caldarari din judetul Sibiu vor sa intre in Cartea Recordurilor si au pregatit, joi, o tona de "sah hai mas", o mancare traditionala care contine, in principal, varza si carne de porc si care urmeaza a fi impartita participantilor la un congres si celor nevoiasi.

 

Romii caldarari din Sibiu vor sa intre in Cartea Recordurilor pregatind cea mai mare mancare traditionala a etniei si au facut toate demersurile necesare in acest sens.

Presedintele Asociatiei romilor nomazi si caldarari "Indirom" din Sibiu, Dorin Cioaba, care este si fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioaba, a contactat reprezentanti ai Cartii Recordurilor si a platit taxa de 500 de euro necesara pentru omologarea unui record.

Un numar de 12 bucatarese si sapte bucatari au pregatit, joi, la Sibiu, intr-un cort, o tona de "sah hai mas", mancare traditionala a romilor caldarari si nomazi care contine, in principal, varza si carne de porc.

"Este o mancare consistenta, cu mai multa slanina, mai multa grasime. Romii, cand mergeau cu cortul, datorita faptului ca nu aveau bucatarie si posibilitatea sa-si gateasca de fiecare data cand aveau nevoie, faceau o astfel de mancare, care era rezistenta, era foarte hranitoare, daca mancau o data se saturau", a declarat jurnalistilor Dorin Cioaba.

Potrivit acestuia, pentru a pregati mancarea de Cartea Recordurilor s-au folosit 850 de kilograme de varza, 400 de kilograme de carne de porc (jambon, costita, piept si ciolan afumat), 50 de kilograme de ceapa, cateva zeci de kilograme de orez, cateva kilograme de foi de dafin, bulion si boia speciala, pregatita in casa de bucataresele rome, dupa o reteta traditionala.

Intreaga cantitate de mancare a fost fiarta intr-o oala speciala, confectionata de romii caldarari din Sibiu din aluminiu alimentar.

La ora transmiterii acestei stiri, bucatarii continua pregatirea mancarii, iar Dorin Cioaba a explicat ca, in mod normal, ar trebui impartite 4.000 de portii.

"Din aceste ingrediente ar trebui sa iasa 4.000 de portii de mancare care sa fie impartite invitatilor la primul Congres al Asociatiei «Indirom». Avem cateva sute de invitati, dar sunt, in proportie de 90 la suta, invitati de categorie XXL, asa ca au nevoie sa manance mai mult si ne vor iesi, probabil, mai putine portii", a declarat Dorin Cioaba.

Potrivit acestuia, mancarea care va ramane va fi impartita romilor saraci din cartierele marginase ale municipiului Sibiu si va fi dusa la cateva azile.

In urmatoarele zile, Dorin Cioaba va trimite reprezentantilor Cartii Recordurilor inregistrarile video de la pregatirea mancarii, in vederea omologarii recordului.

Primul Congres al Asociatiei "Indirom" este organizat, la Sibiu, cu ocazia Zilei Nationale a Indiei si va include cateva discursuri ale oficialilor etniei, dar si prezentarea costumelor populare si a dansurilor rome si indiene.

MEDIAFAX

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies