De aproape 50 de ani sufera de o boala degenerativa paralizanta, dar savantul Stephen Hawking sustine ca, oricat de incredibil ar suna, boala lui are si o parte pozitiva.
“Nu am prea multe lucruri bune de spus despre scleroza laterala amiotrofica. Dar m-a invatat sa nu-mi fie mila de mine. Sunt altii carora le este mai rau decat mie. M-a invatat sa continui sa fac tot ce-mi sta in puteri, chiar daca sunt bolnav. Sunt mai fericit acum decat inainte sa aflu ca am boala asta”, sustine savantul.
A fost diagnosticat la 21 de ani cu boala necrutatoare
Profesorul Hawking era un student promitator la Cambridge, in varsta de 21 de ani, cand a fost diagnosticat cu o boala necrutatoare: scleroza laterala amiotrofica.
Cunoscuta si ca boala Lou Gehrig, scleroza laterala amiotrofica este cea mai frecventa forma de boala progresiva a neuronului motor si este una din cele mai devastatoare dintre bolile neurodegenerative.
Scleroza laterala amiotrofica se caracterizeaza prin degenerarea neuronilor motori ai maduvei spinarii si ai nervilor motori cranieni, precum si prin degenerarea fasciculelor piramidale si a celulelor de origine.
Evolutia bolii este implacabila: mersul, vorbitul, mancatul, inghititul si alte functii fundamentale sunt ingreunate si, in cele din urma, inceteaza. Cauzele maladiei sunt necunoscute si, in general, oamenii diagnosticati cu aceasta boala nu reusesc sa traiasca mai mult de 10 ani.
Activitatea stiintifica
Dupa diagnostic, medicii nu i-au dat mai mult de 3 ani de trait, insa, la 48 de ani de atunci, Stephen Hawking nu numai ca supravietuieste, dar continua sa fie un membru marcant al lumii academice. Timp de 30 de ani, intre 1979 si 2009, a predat matematica la Cambridge.
Este autorul a mai multor carti de popularizare a stiintei, precum “Scurta istorie a timpului”, “Visul lui Einstein si alte eseuri” sau “Universul intr-o coaja de nuca”. Este considerat unul dintre cei mai inteligenti oameni de pe planeta si e unul din cei mai celebri astrofizicieni contemporani.
Pentru ca este paralizat si nu mai poate vorbi de multi ani de zile, Stephen Hawking comunica cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de un prieten, pe care il controleaza cu miscari ale capului si ale globilor oculari.
Acum are 69 de ani, iar boala lui nu l-a afectat nici pe plan profesional, nici familial: a fost casatorit de doua ori si are trei copii.
Speculatii despre boala lui
In ultimii ani, au aparut voci care puneau problema daca savantul Hawking sufera intr-adevar de o boala atat de grava, avand in vedere contributia geniala, absolut remarcabila pe care acesta a adus-o stiintei pana acum.
Profesorul a raspuns acestor speculatii intr-un interviu pentru New York Times, in care a precizat ca se simte norocos, “pentru ca fizica teoretica e unul din putinele domenii in care handicapul fizic nu constituie un impediment”.
Savantul a profitat de ocazie si a adresat un indemn tuturor celor care sufera de aceasta boala: “Chiar daca sunteti infirmi din punct de vedere fizic, incercati sa nu fiti infirmi si pe plan spiritual!”, a fost mesajul lui.