La finalul misiunii LCROSS, un proiect de 79 de milioane de dolari, naveta Atlas V a fost separata de varful sau, Centaur, la aproximativ 87.000 km de suprafata Lunii. Cu o viteza de 2,5 km/s (9000 km/h), Centaur a "lovit" primul, la 14.31 (ora Romaniei). Dupa cateva minute in care instrumentele de bord au primit date generate de norul rezultat in urma impactului - facut aproape vertical, la un unghi de 80 de grade - nava insasi a provocat cea de-a doua explozie controlata. Era 14 si 36 de minute, ora Romaniei.
Un moment poate prea putin vizibil pentru milioanele de telespectatori, care se asteptau ca transmisia LIVE facuta de NASA, sa le arate cadre apocaliptice, ca dupa un bombardament veritabil. Dar, un moment care ar putea intra in istorie: expertii Agentiei Spatiale spun ca ceea ce s-a intamplat astazi ii va ajuta sa afle un lucru esential. Chiar daca raspunsul va fi "Nu, nu exista apa pe luna", misiunea este o reusita. "Instrumentele stiintifice din cadrul LCROSS au functionat la parametri inalti. Ne-am trezit cu o multime de informatii ce ne vor ajuta sa intelegem si mai bine ce se intampla pe Luna", a declarat Anthony Colaprete, project scientist la centrul de cercetari NASA de la Moffet Field.
Cei care fac parte din proiectul LCROSS sustin, insa, ca nu vom sti decat peste cateva saptamani daca pe Luna este sau nu apa.