Cele mai frecvente greseli de gramatica pe care le fac romanii (Partea I)


	Cele mai frecvente greseli de gramatica pe care le fac romanii (Partea I)
Citeste mai mult despre: greseli, gramatica, limba romana,
Autor: Redactia
Data: 08 August 2018

De-a lungul timpului, pe la urechile fiecaruia dintre noi au ajuns fel de fel de greseli gramaticale, dar care sunt cele mai frecvente erori pe care le fac romanii? Iata 5 greseli pe care fiecare dintre noi le-a auzit cel putin o data.

1) Incercarea de a evita cacofoniile ii face pe multi sa comita greseli la fel de grave, de exemplu inventarea de sintagme inutile. Este si cazul constructiei "ca si", greseala care s-a strecurat repejor in vocabularul nostru. Mai grav este ca aceasta sintagma a inceput sa fie folosita chiar si atunci cand nu se urmareste evitarea unei cacofonii. 

2) Un cuvant gresit, dar folosit adeseori este forma de imperfect a verbului "a vrea". Forma utilizata cel mai des este "vroiam", insa ea nu exista in limba romana. Greseala vine din imbinarea formelor verbelor "a vrea" si "a voi" care, la imperfect, se conjuga astfel: "a voi" are formele "eu voiam", "tu voiai", "el/ea voiau", "noi voiam", "voi voiati", "ei/ele voiau", in timp ce "a vrea" ia formele "eu vream", "tu vreai", "el/ea vrea", "noi vream", "voi vreati, ei/ele vreau". 

3) "Datorita", "din cauza": Iata doua cuvinte care se folosesc in functie de context. "Datorita" se foloseste atunci cand ne referim la un eveniment fericit, benefic, in timp ce "din cauza" exprima un efect negativ. 

4) O greseala facuta celebra de foarte multi politicieni sau persoane publice este "uitarea" prepozitiei "pe" in constructii care folosesc acuzativul. Iata cateva exemple: "Cartea care e pe masa este a mea", "Cartea pe care am pus-o pe masa este a mea". Prepozitia "pe" face diferenta intre subiect (in prima propozitie) si complement direct (in al doilea exemplu).

5) Cuvantul "locatie" a fost utilizat in mod gresit de atatea ori incat putini mai stiu care este adevarata lui semnificatie. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, "locatie" inseamna "chiria platita pentru anumite lucruri luate in folosinta temporara". 

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies