9 mituri gresite despre stres


	9 mituri gresite despre stres
Citeste mai mult despre: stres, curiozitati, mituri,
Data: 04 Aprilie 2013

Termenul “stres” este adesea folosit in afara semnificatiei lui. Se zice chiar ca stresul este “noua grasime” si tot mai multi oameni se plang de faptul ca sunt stresati si ca asta le schimba capacitatea de a face diverse lucruri. Nenumarate activitati sunt catalogate ca stresante, insa ce inseamna cu adevarat asta?

Luna aprilie este numita  Luna Nationala de Prevenire a Stresului, fapt pentru care trebuie sa cunosti cele 9 mituri false despre stres:

1. Stresul te motiveaza

Foarte multe persoane cred ca stresul dinaintea unui examen sau la locul te munca te poate motiva sa te pregatesti mai bine pentru a promova. Cu toate astea, Andrew Bernstein, autorul “Myths of Stress” explica faptul ca ceea ce ne motiveaza cu adevarat sunt stimularea profesionala sau personala si angajamentele luate. Stresul nu constituie decat o acumulare de emotii negative adaugate la cele doua.

2. Bauturile alcoolice te pot scapa de stres

Ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte sa iti torni un al doilea sau un al treilea pahar de vin. Potrivit unor studii efectuate in 2008 alcoolul stimuleaza eliberarea hormonilor care creeaza stres. Ba mai mult, alcoolul si stresul se “hranesc” reciproc .

3. Daca nu ai simptome, nu esti stresat

Stresul se poate manifesta in diverse feluri, incluzand insomniile si cresterea in greutate.  Daca simptomele stresului nu apar la tine nu inseamna ca esti complet ferit.  Persoanele care nu au simptome ale stresului pot suferi un atac de cord sau se pot imbolnavi brusc. “Ucigasii tacuti”, precum colesterolul sau diabetul nu au simptome insa sunt afectiuni la care stresul participa.

4. Stresul provoaca ulcer

Contrar credintei populare ca stresul provoaca ulcer, boala este cauzata de catre bacteria H.Pylori. Aceasta bacterie provoaca inflamatii in stomac si in intestin. Stresul creste nivelul de aciditate din stomac insa nu provoaca ulcer in lipsa bacteriei H.Plyori.

5. Nu poti evita stresul

Desi pare greu de crezut, stresul nu este inevitabil. Este adevarat ca nu putem evita situatiile stresante insa ne putem controla reactiile iar asta ne poate pregati sa facem fata cu brio oricarui moment neplacut. 

6. Stresul este cauzat de lucruri negative

Intamplarile negative pot conduce la stari de stres insa la fel este si in cazul intamplarilor fericite.  Nu un eveniment in sine iti creeaza stres ci reactia ta la acel eveniment. Orice te scoate din rutina iti poate provoaca stari de stres, fie ca este vorba despre emotii negative sau pozitive.

7. Toti avem aceleasi simptome

Asa cum factorii care provoaca stresul sunt nenumarati, la fel sunt si simptomele. Fiecare dintre noi experimenteaza intamplari si trairi diferite si prin urmare prezinta simptome diferite ale stresului.  Pentru unele persoane semnele stresului apar la nivel corporal pe cand la alte persoane simptomele se pot rezuma la factori pshici precum dificultatea de concentrare sau chiar depresia.

8. Oamenii de success sufera de stres

Oamenii au adesea impulsul de a crede ca cei care se bucura de reusite repetate sunt mai stresati decat ceilalti. Stresul insa inseamna ca ceva merge rau si nu bine si nu are legatura cu statutul persoanelor sau cu ce valoare isi atribuie acestea.

9. Stresul si anxietatea sunt unul si acelasi lucru

Stresul, atat acut cat si cronic, este foarte diferit de starile de anxietate. Totusi  se poate intampla ca simptomele sa coincida. Stresul apare de pe urma situatiilor care provoaca suparare sau nervozitate pe cand anxietatea este caracterizata de teama si  disconfort nemotivat. 

Sursa: huffingtonpost.com

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies