Dieta "purpurie", care promoveaza consumul de fructe si legume de culoare purpurie, albastra si violeta, a devenit cea mai in voga tendinta in curele de slabire, datorita continutului bogat in antocianine al acestor alimente, antioxidanti cu efect protector al celulelor.
Aceasta dieta, extrem de usor de urmat, permite doar consumul de legume colorate in purpuriu, albastru si violet - cum ar fi cartofii, conopida si morcovii mov, precum si de fructe violet, precum afinele, informeaza dailymail.co.uk.
Unul dintre motivele pentru care aceasta dieta a devenit atat de populara este acela ca fructele si legumele purpurii contin antocianina, un puternic antioxidant care protejeaza celulele si ar putea preveni cancerul. Se crede, de asemenea, ca antocianinele au efecte antiimbatranire si previn bolile cardiovasculare prin efectele lor anticoagulante.
Una dintre vedetele din Statele Unite care urmeaza dieta "purpurie" este Mariah Carey, in varsta de 44 de ani. Cantareata a inceput sa consume alimente de aceasta culoare pentru a slabi dupa nastere.
"Vedeta (Mariah Carey, n.r.) a adoptat o noua dieta: trei zile pe saptamana consuma alimente purpurii, cum ar fi prune, struguri si vinete, si este deja incantata de rezultate", se spune in revista americana Star.
Conform surselor citate, aceasta dieta duce la imbunatatirea sanatatii inimii, previne cancerul si energizeaza organismul.
Prunele, de exemplu, contin vitamina C si fibre, iar cartofii mov sunt bogati in potasiu, fier si contin acelasi nivel de antioxidanti ca napii.
Afinele, pe care nutritionistul James Duigan le descrie drept "superalimentele pe care ar trebui sa le consumam mai des", sunt o sursa eficienta de antioxidanti si contribuie la combaterea artritei, a problemelor cu memoria asociate cu varsta si a dificultatilor de vedere.