Cercetatorii au descoperit secretele fericirii unei persoane. Studiile realizate de experti au condus la 12 sfaturi pe care specialistii le ofera persoanelor care cauta viata pe care o doresc.
Sfaturile expertilor pentru o viata fericita au fost incluse in noua carte a lui Leo Bormans, "Cartea mondiala a fericirii"/"The World Book of Happiness", informeaza Daily Mail.
Cercetatorii in domeniul psihologiei fericirii au intervievat mii de persoane pentru a descoperi ce trebuie sa faca fiecare pentru a avea viata pe care si-o doreste. Iata care sunt sfaturile expertilor, publicate in cartea lui Leo Bormans:
Acceptati ceea ce aveti
Studiile au aratat ca persoanele fericite nu au asteptari si aspiratii iesite din comun. Ele isi doresc doar ceea ce pot obtine, in timp ce oamenii nefericiti au dorinte si asteptari nerealiste. Cei fericiti stiu cum sa evite dezamagirile si sa se bucure de fiecare intamplare pozitiva din viata lor. "Petrecem foarte mult timp plangandu-ne de lucrurile rele care ni se intampla, dar este o pierdere de vreme si de efort", sustine dr. Jose de Jesus Garcia Vega, de la Universitatea din Monterrey, Mexic.
"Pentru a fi fericit, trebuie sa te bucuri de ceea ce ai", a precizat acesta.
Bucurati-va de ceea ce faceti
Persoanele fericite fac ceea ce le place, nu pastreaza un loc de munca pe care il urasc pentru bani sau glorie. Multi isi petrec cei mai buni ani din viata lor incercand sa faca bani, sacrificandu-si sanatatea si familia, sustine dr. Garcia Vega. Mai tarziu, cheltuiesc banii pe care i-au strans pentru a redobandi sanatatea si familia pierdute.
Traiti pentru ziua de astazi
Pentru a fi fericit, nu trebuie sa te gandesti la esecurile din trecut. De asemenea, nu trebuie sa visezi la un viitor idealist sau sa iti faci griji pentru lucrurile pe care nu le-ai realizat. Persoanele fericite traiesc in prezent si au asteptari pozitive de la acesta.
Alegeti fericirea
Nu trebuie sa va temeti sa va reevaluati obiectivele. Imaginati-va viata ca pe o poveste pe care o puteti modifica si revizui oricand doriti. "intotdeauna aveti libertatea de a alege maniera in care sa abordati orice situatie", afirma dr. Garcia Vega.
Teoria ii apartine Ingridei Geciene de la Universitatea Vilnius (Lituania), care a cercetat fericirea persoanelor in 31 de tari europene. Aceasta a descoperit ca cei care credeau ca au control absolut asupra vietii lor erau fericiti.
Relatiile cu cei din jur influenteaza fericirea
Fericirea celorlalti influenteaza fericirea noastra. Trebuie sa ne gandim permanent ca, asa cum cei din jur ne pot face fericiti, si noi ii putem face fericiti pe cei din jur. Cercetarile arata, totodata, ca persoanele casatorite sunt mai fericite decat cele singure.
Fiti ocupati in permanenta
Daca doriti sa fiti fericiti, iesiti in oras cat se poate de des. Cea mai buna cale de a savura clipele este in compania celor din jur. Construiti-va o viata sociala bogata, indeamna profesorul de psihologie Eunkook M. Suh, de la Universitatea Yonsei din Seul.
Nu va comparati cu ceilalti
Ambitia este benefica si ii face pe oameni fericiti, sustine Claudia Senik, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, dar invidia ii face nefericiti. Comparatiile cu ceilalti sunt folositoare doar daca oamenii invata ceva din acestea, nu daca isi doresc ceea ce altii au si ei nu pot obtine.
Fiti voi insiva
La fel cum nu trebuie sa va comparati cu altii, este important sa nu va faceti griji despre ceea ce gandesc altii despre dumneavoastra. Persoanele fericite sunt spontane, naturale si reale: spun ceea ce gandesc si simt si nu sunt preocupate de ceea ce gandesc altii despre ele.
Nu fiti ingrijorati
Nu va luati prea in serios. Persoanele fericite nu isi fac griji si recunosc ca 90% din grijile pe care le au sunt nefondate, pentru ca evenimentele de care se tem nu se intampla.
Fiti organizati
Persoanele fericite isi fac planuri si sunt organizate, au anumite obiective pe care incearca sa le indeplineasca. Poti sa obtii ceea ce vrei doar daca stii de la inceput ceea ce iti doresti.
Ganditi pozitiv
Acumularea emotiilor si a sentimentelor negative creeaza un disconfort psihic si fizic. Trebuie sa ne indepartam de o viziune negativa asupra lucrurilor si sa gandim optimist pentru a fi fericiti. Optimismul este mecanismul mental de auto-aparare impotriva depresiei.
Apreciati fericirea
Cele mai fericite persoane realizeaza ca starea lor pozitiva adauga mai multi ani vietii lor si cauta sa se simta bine necontenit.