A devenit un obicei ca unii oameni de stiinta sa emita o teorie privind un aliment sanatos pentru ca dupa o perioada altii sa afirme contrariul. in timp, unele alimente au trecut de la a fi recomandate la a fi extrem de nocive pentru organism.
Parerile cercetatorilor sunt atat de diferite incat The Sun a realizat o cronologie a recomandarilor oamenilor de stiinta.
Oua
1990: Nutritionistii au avertizat ca ouale produc un colesterol mare iar consumul mediu a scazut la doua, trei pe saptamana.
2009: Sfatul privind reducerea consumului de oua a fost retras dupa ce studiile au aratat ca cei mai multi oameni nu au colesterolul marit din cauza lor.
2012: Consumarea a doua galbenusuri de ou pe saptamana este la fel de nociva pentru inima ca si fumatul pentru ca infunda arterele, afirma cercetatorii canadieni.
Ciocolata neagra
2011: Nutritionistii din New York afirma ca aceasta contine antioxidanti care lupta impotriva cancerului si protejeaza sistemul cardiac.
2012: Cei care o mananca de cateva ori pe saptamana sunt mai slabi decat cei care o fac ocazional, mentiona un studiu american in martie.
2012: O analiza europeana concluzioneaza ca aceasta contribuie la obezitate.
Carnati
2011: Nivelul de sare din carnati poate declansa o presiune mare a sangelui, infarct sau boli de inima.
2012: Consumarea unui carnat pe zi mareste riscul de cancer pancreatic, precizau cercetatorii in ianuarie.
2012: in aprilie, alti cercetatori au ajuns la concluzia ca cei saturati de grasimi sunt sanatosi daca au cel putin 85 la suta carne.
Vinul rosu
2001: Cercetatorii londonezi spun ca vinul proteaja inima pentru ca se pare ca tine arterele neinfundate.
2011: Vinul rosu poate stimula cresterea bacteriilor in stomac, conform cercetatorilor americani.
2012: Doar un pahar de vin rosu pe zi creste riscul de cancer la san, conform oamenilor de stiinta din Germania si Italia.
Painea alba
1950: Este plina de vitamine si minerale. Are de doua ori mai mult calciu decat painea neagra din faina integrala.
2007: Cercetatorii Universitatii din Virginia spun ca painea alba nu stimuleaza ingrasarea iar carbohidratii "nu sunt inamicul".
2012: Oamenii de stiinta de la Harvard spun ca o portie pe zi poate creste semnificativ riscul de a avea diabet de tip 2.
Strugurii
2008: Mostre luate din pietele europene releva ca strugurii au un nivel ridicat de pesticide.
2011: Consumul de struguri poate preveni boli ale ficatului, conform unui studiu al Universitatii din Queensland
2012: Strugurii sunt bogati in vitaminele A, C, B6 si minerale, ceea ce te poate face sa arati mai tanar, precizeaza expertii britanici.
Cafeaua
1980: Temeri privind cafeaua dupa ce un studiu american a suferat ca aceasta creste riscul de cancer pancreatic.
2007: O analiza a 66 de teste clinice in spitale releva ca aceasta nu este cancerigena si acuza tigarile fumate in timpul servirii cafelei.
2012: Cartea "Cafeaua e buna pentru tine" sustine ca aceasta e mai probabil sa opreasca cancerul si reduce riscurile de boli cardiologice.
Cartofii
2002: dieta New Atkins sustine ca reducerea alimentelor precum cartofii este cheia pentru slabit.
2009: Cartofii sunt bogati in vitamina B6 care combate stresul, sustin cercetatorii europeni.
2011: Doua portii de cartofi pe zi pot reduce presiunea sangelui, conform nutritionistilor americani.