Ce e bine sa mancam si ce NU? Cum s-au schimbat sfaturile nutritionistilor de-a lungul anilor


	Ce e bine sa mancam si ce NU? Cum s-au schimbat sfaturile nutritionistilor de-a lungul anilor
Citeste mai mult despre: alimentatie, nutritionist,
Data: 17 August 2012

A devenit un obicei ca unii oameni de stiinta sa emita o teorie privind un aliment sanatos pentru ca dupa o perioada altii sa afirme contrariul. in timp, unele alimente au trecut de la a fi recomandate la a fi extrem de nocive pentru organism.

Parerile cercetatorilor sunt atat de diferite incat The Sun a realizat o cronologie a recomandarilor oamenilor de stiinta.

 

Oua

 

1990: Nutritionistii au avertizat ca ouale produc un colesterol mare iar consumul mediu a scazut la doua, trei pe saptamana.

2009: Sfatul privind reducerea consumului de oua a fost retras dupa ce studiile au aratat ca cei mai multi oameni nu au colesterolul marit din cauza lor.

2012: Consumarea a doua galbenusuri de ou pe saptamana este la fel de nociva pentru inima ca si fumatul pentru ca infunda arterele, afirma cercetatorii canadieni.

 

Ciocolata neagra

 

2011: Nutritionistii din New York afirma ca aceasta contine antioxidanti care lupta impotriva cancerului si protejeaza sistemul cardiac.

2012: Cei care o mananca de cateva ori pe saptamana sunt mai slabi decat cei care o fac ocazional, mentiona un studiu american in martie.

2012: O analiza europeana concluzioneaza ca aceasta contribuie la obezitate.

 

Carnati

 

2011: Nivelul de sare din carnati poate declansa o presiune mare a sangelui, infarct sau boli de inima.

2012: Consumarea unui carnat pe zi mareste riscul de cancer pancreatic, precizau cercetatorii in ianuarie.

2012: in aprilie, alti cercetatori au ajuns la concluzia ca cei saturati de grasimi sunt sanatosi daca au cel putin 85 la suta carne.

 

Vinul rosu


2001: Cercetatorii londonezi spun ca vinul proteaja inima pentru ca se pare ca tine arterele neinfundate.

2011: Vinul rosu poate stimula cresterea bacteriilor in stomac, conform cercetatorilor americani.

2012: Doar un pahar de vin rosu pe zi creste riscul de cancer la san, conform oamenilor de stiinta din Germania si Italia.

 

Painea alba

 

1950: Este plina de vitamine si minerale. Are de doua ori mai mult calciu decat painea neagra din faina integrala.

2007: Cercetatorii Universitatii din Virginia spun ca painea alba nu stimuleaza ingrasarea iar carbohidratii "nu sunt inamicul".

2012: Oamenii de stiinta de la Harvard spun ca o portie pe zi poate creste semnificativ riscul de a avea diabet de tip 2.

 

Strugurii

 

2008: Mostre luate din pietele europene releva ca strugurii au un nivel ridicat de pesticide.

2011: Consumul de struguri poate preveni boli ale ficatului, conform unui studiu al Universitatii din Queensland

2012: Strugurii sunt bogati in vitaminele A, C, B6 si minerale, ceea ce te poate face sa arati mai tanar, precizeaza expertii britanici.

 

Cafeaua

 

1980: Temeri privind cafeaua dupa ce un studiu american a suferat ca aceasta creste riscul de cancer pancreatic.

2007: O analiza a 66 de teste clinice in spitale releva ca aceasta nu este cancerigena si acuza tigarile fumate in timpul servirii cafelei.

2012: Cartea "Cafeaua e buna pentru tine" sustine ca aceasta e mai probabil sa opreasca cancerul si reduce riscurile de boli cardiologice.

 

Cartofii


2002: dieta New Atkins sustine ca reducerea alimentelor precum cartofii este cheia pentru slabit.

2009: Cartofii sunt bogati in vitamina B6 care combate stresul, sustin cercetatorii europeni.

2011: Doua portii de cartofi pe zi pot reduce presiunea sangelui, conform nutritionistilor americani.

MEDIAFAX

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies