Cercetatorii au reusit sa creeze primul burger in vitro, pornind de la celule stem prelevate din muschi de vaca, iar acesta a fost gatit si degustat, ieri, la Londra, in cadrul unui eveniment.
Burgerul, al carui pret atinge fabuloasa suma de 250.000 de euro, are o greutate de 142 de grame si a fost gatit in mod obisnuit, in tigaie, cu ulei de floarea soarelui si unt, de catre maestrul bucatar Richard McGowan.
Cei care au degustat preparatul au fost o austriaca, cercetatoare a tendintelor culinare, si un scriitor american, autor al unei carti despre gusturile de maine.
Verdictul: "gust destul de intens", "textura similara" si un aspect general asemanator carnii de vita, in ciuda unei lipse vizibile de "grasime", au spus cei doi voluntari, care nu si-au terminat gustarea, in ciuda pretului exorbitant.
Alaturi de echipa sa, creatorul burgerului, Mark Post, a avut nevoie de sase saptamani pentru a crea "friptura" pornind de la celule stem de vaca. Au adaugat pesmet, sare, praf de ou, suc de sfecla rosie si sofran pentru a obtine o culoare "naturala".
Daca, pentru moment, procesul de fabricare complex fac din acest burger o afacere exorbitanta, tehnologia poate oferi in viitor solutii care pot rezolva "probleme majore pentru planeta", spun creatorii "fripturii", care se asteapta sa fie comercializata in circa zece ani. Tehnologia ar permite solutii pentru alimentarea populatiei in crestere, avand in vedere ca Organizatia pentru alimentatie si Agricultura din cadrul ONU (FAO) arata ca este necesara o crestere a productiei de carne, de la 229 de milioane de tone in 1999-2000 la 465 de milioane de tone in 2050.
Asociatia pentru apararea drepturilor animalelor PETA a subliniat si ea ca aceasta carne sintetica ar insemna sfarsitul "bateriilor de pui, al abatoarelor etc".