Femeile cu defecte au sanse mari sa fie mai sanatoase, sa traiasca mai mult si, una peste alta, sa se bucure de viata mai mult (si calitativ, si cantitativ) decat splendorile cu proportii la moda. Asta pentru ca numeroase studii stiintifice au aratat ca anumite proportii corporale - socotite in ziua de azi cusururi - sunt asociate cu riscuri mai mici de a dezvolta cutare sau cutare boala sau de a muri prematur.
E clar: sintagma sanatate si frumusete trebuie reanalizata, iar termenii ei - redefiniti. Defectele nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi - adica doar defecte: uneori, sub ele stau ascunse avantaje nebanuite. Iata cateva descoperiri care le-ar putea consola pe cele ce se privesc zilnic in oglinda si ofteaza, dorindu-si sa fi avut bustul mai mare sau picioarele mai zvelte.
Un fund mare nu e chiar asa de rau - in orice caz, e preferabil unei burti mari, afirma specialistii. Persoanele care depoziteaza grasimea mai ales pe posterior prezinta un risc mai mic de a face diabet si stau mai bine cu colesterolul (niveluri mai mici de colesterol rau - LDL, niveluri mai ridicate de colesterol bun - HDL). Prin comparatie, grasimea depusa pe abdomen e mult mai primejdioasa: prezenta ei e asociata cu un risc mare de aparitie a diabetului si a bolilor de inima.
Grasimea de pe fund e una rezistenta, nu se da dusa cu una cu doua - asa cum stie orice femeie care a incercat sa slabeasca. Faptul ca "se topeste" mai greu arata ca tesutul adipos din acesta regiune a corpului a fost proiectat, in cursul evolutiei, pentru a stoca grasimile in mod eficient, pe termen lung.
Prin urmare, e o grasime cu rost, nu una inutila, depusa acolo in mod patologic. De altfel, ea este foarte diferita, fiziologic, de grasimea abdominala; spre deosebire de acesta din urma, elibereaza mai putine citokine - substante implicate in procesele inflamatorii asociate cu obezitatea, diabetul si bolile cardiace.
Prin urmare, doamnelor, nu va mai plangeti atata ca aveti fundul mare; si Jennifer Lopez il are asa, iar daca nici ea n-arata bine, atunci cine…?