Grupul de lucru pentru mediu din America (The Environmental Working Group EWG) a publicat luni, de ziua Pamantului, lista anuala a celor mai ‘murdare” fructe si legume, contaminate cu pesticide.
Lista e realizata pe baza informatiilor de la Departamentul de Agricultura al SUA, care a analizat probe de la 48 dintre cele mai populare fructe si legume.
Au fost gasite pesticide in peste 67% dintre legumele si fructele analizate, chiar si dupa ce acestea au fost spalate si decojite. “Cred ca americanii vor fi surprinsi sa afle cate reziduuri de pesticide se afla in alimentele pe care le consuma”, declara analistul Sonya Lunder de la EWG.
In topul celor mai murdare alimente sunt merele, capsunile si strugurii – aproape fiecare proba analizata de Departamentul de Agricultura al SUA avea reziduuri de pesticide. Mai mult - un singur strugure avea urme de la 15 tipuri diferite de pesticide, sustine Sonya Lunder.
Multi nu au cunostinta despre implicatiile consumului de alimente contaminate cu pesticide asupra sanatatii. Mai multe agentii guvernamentale din SUA au publicat studii care arata legatura dintre pesticide si riscul de cancer, dezechilibre hormonale, intoxicarea sistemului nervos sau al creierului, iritatii ale pielii, ochilor si plamanilor.
Lista celor mai murdare alimente din 2013
Mere
Capsuni
Struguri
Cereale
Piersici
Spanac
Ardei gras
Nectarine importate
Castraveti
Cartofi
Rosii cherry
Ardei iute
Ghidul celor de la EWG include, din fericire si lista celor mai curate alimente – fructele si legumele cu cel mai mic nivel al contaminarii cu pesticide, oferind solutii pentru cei ce nu au posibilitatea de a cumpara produsele mai scumpe din agricultura organica.
“Beneficiile unei diete bogate in fructe si legume sunt mai mari decat riscurile expunerii la pesticide”, noteaza totusi raportul celor de la EWG, care adauga ca “a manca legume si fructe, chiar si cu reziduuri de pesticide, e mai bine decat a nu manca deloc astfel de produse”.
Lista celor mai curate alimente din 2013
Porumb
Ceapa
Ananas
Avocado
Varza
Mazare
Papaya
Mango
Sparanghel
Vinete
Kiwi
Grapefruit
Pepene galben
Cartofi dulci
Ciuperci
Sursa: ewg.org