Tiganii mestesugari, oamenii din spatele prejudecatilor

Tiganii mestesugari, oamenii din spatele prejudecatilor
Citeste mai mult despre: rrom, Te vezi la Stirile Pro Tv,
Data: 19 Martie 2009
“Argintarii nu au furat niciodata!”, declara raspicat domnul Cristea, unul dintre reprezentantii etniei rrome prezent in editia din 22 martie a emisiunii Te vezi la Stirile Pro Tv. Cristian Tabara abordeaza un subiect sensibil, acela al conditiei tiganilor in societatea romaneasca, dorind sa arate telespectatorilor Pro Tv un crimpei din viata lor, asa cum se desfasoara ea, dincolo de prejudecatile care le rapesc acestor oameni unul dintre cele mai importante drepturi: egalitatea sanselor.

Editia din 22 martie a emisiunii Te vezi la Stirile Pro Tv isi tese povestea in jurul tiganilor nomazi si a celor argintari din Romania. Nu e nici un secret pentru nimeni si cu atit mai putin o exagerare faptul ca o buna parte a romanilor si-ar dori sa-i vada pe tigani in lagare si asta pentru ca sunt perceputi ca fiind prin insasi natura lor delincventi. Si cum intotdeauna generalizarile necesita mult mai putin efort decit cunoasterea unui om in profunzimile sale, tiganii sunt subiectul unui numar considerabil de idei preconcepute si temeri care genereaza ura rasiala.

Argintarii, tiganii din piete si targuri care repara si confectioneaza bijuterii, isi duc mestesugul din tata-n fiu si viata de la un sezon la altul. Marturisesc ca nu se scalda in bani si afirma ca nu stiu si nici nu vor sa fure, ci sa traiasca linistit din meseria lor, pe care acum o desfasoara undeva la limita discriminarii si a legalitatii. Nu pretind ceva ce nu li s-ar cuveni, ci viseaza sa existe in fiecare oras o mica piata tiganeasca mestesugareasca, in care sa-si poata desfasura activitatea. Oricat de simplu ar parea planul lor, el are de parcurs un drum dureros de sinuos pina sa devina realitate.

Desi exista o asociatie a mestesugarilor de etnie rroma, tiganii care practica dintotdeauna aceasta meserie nu sunt niciodata invitati la tirgurile de profil. Mai mult decit atat, nu de putine ori s-au trezit pur si simplu alungati de la festivalurile la care au vrut sa participe si, in ciuda faptului ca aveau toate actele-n regula si toate aprobarile, au fost obligati sa-si stranga marfa si sa plece. Prejudecatile duc la o realitate nedreapta: tocmai tiganii care isi duc traiul de pe o zi pe alta fara sa se abata de la lege sunt supusi marginalizarii si discriminarii.

Exista insa si reversul medaliei – oameni care nu fug de ei, nu-i alunga si care lasa pe mina argintarilor pina la 50 de grame de aur, fara sa se teama ca ar putea fi trasi in piept. Pana cand fondurile destinate integrarii rromilor vor da roade, aceste gesturi vor ramine realitati izolate, estompate de noianul prejudecatilor care planeaza asupra acestor oameni.

 

Modifică setările cookies