In emisiunea “Ce se intampla doctore?” de duminica, 8 mai, a fost prezentat un bucatar japonez care tine la Cluj cursuri de initiere in arta pregatirii unui delicios si traditional sushi.
Cel mai usor de pregatit este maki sushi, orezul invelit in alge, spre deosebire de california rolls, la care orezul este in exterior si algele in interior.
Folia de alge se pune cu parea lucioasa jos. Ingredientul cel mai important este orezul, unul special, pregatit printr-o metoda speciala. Nu se fierbe clasic, fiind un orez cu un continut bogat in amidon fata de orezul obisnuit, ci intr-un recipient special.
Pentru a-i da un gust aparte, se adauga in orezul fiert otet din orez, sare si zahar, iar inainte de a-l aseza pe alge, pentru a nu se lipi de maini, trebuie sa le ungeti cu otet din orez.
Se poate pune peste orez castravete, avocado, crab, somon, creveti. Pentru rulare se foloseste un covoras din bambus, pe care se pune mai intai folia de alge sau orezul, functie de felul de sushi pe care doriti sa il preparati.
Rulourile de sushi pot fi date prins susan negru sau prin icre. Alte ingrediente importante sunt sosul de soia, ghimbir murat si pasta de wasabi, un fel de hrean al japonezilor.
Mihaela Bilic, medic primar nutritionist, spune ca pasta de wasabi accelereaza metabolismul si ca sushi are putine calorii, astfel incat acest preparat este indicat in curele de slabire. De asemenea, Mihaela Bilic precizeaza ca este foarte important ca pestele folosit sa fie proaspat, altfel, ca orice proteina, este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.