Reteta Tudor-Alexandru Aposteanu: Piept de rata cu andive caramelizate si Dauphinoise

Reteta Tudor-Alexandru Aposteanu: Piept de rata cu andive caramelizate si Dauphinoise
Data: 23 Septembrie 2015

 

 

Ingrediente:

Piept de rata (cu piele)– approx 500 g; Andive – 3 bucati; 1 mar mare; Miere – 50 g; Cartofi albi mari – 1 kg; Smantana dulce groasa – 400 g; Lapte 400 ml; Parmezan – 200 g; Ulei de masline – 100 ml; Unt sarat – approx 250 g; Piper proaspat negru; Piper alb macinat; Sare Kosher – sau grunjoasa; 3 oua; Usturoi – 4 catei.

Timp de preparare: 80 de minute

Mod de preparare:

 

Cartofi Dauphionise

Se curata cartofii, se spala si se feliaza subtire, lasandu-se intr-un bol cu apa rece;

In alt bol se mixeaza laptele cu smantana dulce, usturoi ras, parmezan, oua, sare si piper alb;

Se unge vasul ceramic cu unt si se aseaza cartofii in evantai, punand cate un strat din amestec dupa fiecare strat de cartofi.

Se rade parmezan deasupra;

Se baga la cuptor timp de 45-55 min;

Se scot de la cuptor, se pune hartie de copt deasupra si se pune un vas ceramic deasupra pentru a presa preparatul. La final se decupeaza cu forma si se aseaza pe platou.

Andive caramelizate

Se spala andivele si se feliaza pe lungime;

Se spala marul, se curata si se feliaza felii foarte subtiri;

Se introduc felii subtiri de mar printre frunzele de andive intrucat andiva sa isi pastreze forma;

Se pun in tigaie cu ulei de masline si sare;

Se prajesc pana se obtine o culoare inchisa, se intorc, se adauga apa si se lasa la foc mic cu capac approx 5-7 min;

Se scot si se ung cu miere.

Se aseaza pe platoul de servit alaturi de cartofii Dauphinoise.

Piept de rata

Se spala pieptul de rata;

Se tapeaza sa nu ramana umed;

Se cresteaza pa partea cu pielea;

Se condimenteaza cu sare grunjoasa si piper proaspat;

Se aseaza in tigaie de cand aceasta este rece pe partea cu pielea;

Se gateste pana se obtine o culoare aurie la piele (ma rog...si secretele doriti acum sa le stiti?) :);

Se intoarce si se mai gateste ¼ din timpul de gatire pe partea fara piele;

Se baga la cuptor pana temperatura carnii este optima;

Se scoate din cuptor si se lasa pe un fund de lemn timp de 4-5 minute;

Se feliaza si se aseaza pe platou, alaturi de Dauphinoise si andive caramelizate.

Modifică setările cookies