Reteta Cristina-Gabriela Ostrovschi : Panna cotta de busuioc cu dulceata de rosii

Reteta Cristina-Gabriela Ostrovschi : Panna cotta de busuioc cu dulceata de rosii
Data: 23 Septembrie 2015

Ingrediente:

500 ml. frisca lichida (smantana dulce) 100 ml. lapte rece 350 gr. busuioc 300 gr. zahar – 100 gr. (pt. panna cotta), 150-200 gr. (pt. dulceata de rosii) 50gr. zahar brun 15 gr. gelatina granule 100 gr. mascarpone 2-3 lg. miere 500 gr. rosii 2-3 LG. zeama de lamaie 1 baton vanilie 2 plicuri zahar vanilat 2L apa rece de la frigider sau gheata

Timp de preparare: 60-80 de minute

Mod de preparare:

Se pun intr-o cratita in care nu se lipeste, frisca lichida (smantana dulce) impreuna cu laptele si zaharul pe foc. Se pune in prealabil busuiocul la infuzat in aceeasi cratita. Se pune o alta oala cu apa la fiert pentru a oparii rosiile. In timp ce acestea se afla pe foc, se pune gelatina la dizolvat in putina apa.

Se spala rosiile si se cresteaza, iar cand apa fierbe, se scufunda timp de 30 de secunde, dupa care se trec printr-un jet de apa rece, sau se pun intr-un bol cu gheata, dupa care acestea se pot decoji cu usurinta.

Intre timp, verificam compozitia pentru panna cotta si avem grija sa nu fiarba. In momentul in care da semne de fierbere, se lasa 1 minut si se opreste focul. Se scoate busuiocul si se blendeaza separat dupa care se trece printr-o strecuratoare pentru a fi cat mai fin. In compozitia ramasa in cratita adaugam gelatina care s-a dizolvat si o amestecam pana se topeste si trecem toata compozitia prin strecuratoare. Dupa ce acestea au fost strecurate, se adauga busuiocul blendat peste compozitia de panna cotta, se amesteca, se pune in forme si se baga la congelator pentru maxim o ora, verificand-o sa nu se congeleze ci doar sa se raceasca si sa se omogenizeze ajungand la stadiul de „piftie”/”gelatina”.

Rosiile gata curatate, se taie in 2 si se scoate mijlocul (semintele). Pe foc se pune o cratita in care nu se lipeste, apa impreuna cu zeama de lamaie si zaharul. Pana cand zaharul se topeste, taiem rosiile cubulete si le scurgem de zeama.

Cand zaharul este topit le adaugam in siropul creat. Se amesteca, iar cand incepe sa fiarba, se adauga batonul de vanilie fara seminte. Cand este gata dulceata, se scoate batonul si se adauga semintele de vanilie, pentru un gust mai bun.

Pentru crema de mascarpone se pune intr-un bol aceasta impreuna cu mierea si se amesteca. Este gata in doar 2 minute.

Pentru zaharul granulat, se pune intr-un bol zaharul brun si se marunteste busuioc verde si se amesteca. Si acesta este gata in 2 minute.

Modifică setările cookies