Acum trei ani, jucatorul de baseball Rob Summers a fost lovit de o masina in Portland, Oregon. In urma accidentului, s-a ales cu leziuni la maduva spinarii si a paralizat de la brau in jos, iar medicii i-au spus ca isi va petrece tot restul vietii intr-un scaun cu rotile.
Dar tanarul de 25 de ani nu s-a lasat invins – iar acum este prima persoana care, dupa ce a fost declarata paralizata, poate merge fara niciun fel de ajutor.
Aceasta descoperire l-ar putea ajuta si pe Mihai Nesu, un fundas roman care joaca la echipa olandeza FC Utrecht si care s-a accidentat grav in timpul antrenamentelor si a ramas paralizat. Fotbalistul a suferit o interventie chirurgicala dupa ce medicii au descoperit ca are o vertebra cervicala rupta.
Miscarile pe care Summers a reusit sa le faca le dau speranta tuturor celor care au suferit leziuni la coloana si chiar pentru cei paralizati din alte cauze, cum ar fi infarctul.
Pe cand era in spital, doctorii il anuntasera ca nu va mai putea merge niciodata. “Le-am raspuns ca nu ma cunosc foarte bine. Le-am spus ca o sa lupt pana ma fac bine la loc”, povesteste tanarul. “Sa stau in picioare dupa atata timp si sa fac cativa pasi - a fost o experienta incredibila. A fost minunat. Mi-a dat mult curaj si optimism pentru viitor”.
Premiera medicala
Acum, picioarele lui Summers se pot misca datorita stimularii electrice de la un dispozitiv implantat in zona lombara. Doi ani de antrenament intens - in care a stat suspendat deasupra unei benzi de alergat cu fizioterapeuti in jurul lui, care ii miscau picioarele - l-au ajutat pe Rob sa isi reconstruiasca reteaua neuronala care proceseaza semnalele dinspre si catre picioare.
Marea descoperire a fost ca nu creierul e implicat in procesul de miscare, cat picioarele si maduva spinarii. Rezultatele uimitoare obtinute in cazul lui Rob Summers sunt incununarea a mai multor ani de munca si cercetare sustinuta de echipa de la “Christopher and Dana Reeve Foundation”, care si-a propus sa dezvolte tratamente pentru paralizia provocata de leziuni la maduva spinarii.
“E o descoperire formidabila, care deschide oportunitati noi de a imbunatati viata persoanelor paralizate”, spune prof. Susan Harkema de la Universitatea din Louisville, unul din cei doi neurologi implicate in tratamentul lui Summers.
Dr. Harkema descrie impulsul de la creier in procesul locomotor ca avand rol de facilitare. Ceea ce porneste, totusi, mersul, este probabil schimbarea greutatii de pe un picior pe altul.
“Creierul nu controleaza procesul locomotor intr-o masura atat de mare precum credeam pana acum. Cand te gandesti la mers, sistemul nervos asteapta informatiile legate de acest proces, iar aceste informatii senzoriale vin de la picioare”.
“Maduva spinarii e desteapta”, ii vine in completare prof. neurolog Reggie Edgerton de la UCLA. “Retelele neuronale din zona lombo-sacrala a coloanei sunt capabile de a coordona miscarea fara vreun impuls de la creier. Asta e posibil, in parte, datorita informatiei care e trimisa de la picioare direct catre maduva spinarii”.
Detaliile experimentului reusit cu Rob Summers sunt publicate in jurnalul medical Lancet. Rezultatele tratamentului vor trebui replicate, insa, si pe alti pacienti, iar neurologii americani spera sa lucreze si cu pacienti paralizati din alte cauze in afara leziunilor la maduva spinarii.
Intre timp, Rob Summers isi face planuri de viitor: vrea ca intr-o buna sa poata merge si alerga si vrea sa joace iarasi baseball. De cand e paralizat si urmeaza acest tratament, a avut si perioade in care optimismul era la maxim, dar si perioade de dezamagire, furie si frustrare.
Acum, si-ar dori sa se faca un film despre viata lui: “Cred ca un film despre viata mea ar putea sa inspire si sa dea speranta milioanelor de oameni din toata lumea, paralizati si condamnati in scaunul cu rotile”, spune Summers.