Un tanar prezentabil, care vrea un loc mai fata pentru talentul lui, asa l-a descris Pavel Bartos pe Cristian Gog, mentalistul care a venit in competitia pentru titlul de CEL MAI TALENTAT ROMAN impins la spate de catre prieteni.
Revezi momentul de iluzionism pe care Cristian l-a prezentat la preselectiile pentru Romanii au talent:
Obisnuiesc sa ma prezint Cristian Gog, dar in buletin mai scrie si Simion, dupa bunicul meu din partea mamei. M-am nascut pe data de 27 august 1981 in orasul Campeni, judetul Alba, la aproximativ 25 de kilometri de localitatea in care am crescut, Baia de Aries. La momentul fericitului eveniment mama lucra la fabrica de confectii din localitate iar tatal meu era pompier.
Mama a lucrat pe rand ca si croitoreasa, agent de asigurari iar mai apoi educatoare. Tatal meu, a fost pompier dar si-a schimbat locul de munca atunci cand eu am inceput scoala generala. Atras de un salariu mai mare a ales sa devina miner la “Intreprinderea Miniera Baia de Aries”.
Un leac babesc m-a salvat de la amputarea piciorului, in copilarie
Am avut o copilarie fara evenimente majore, singurul lucru ce merita mentionat este ca la varsta de aprox 4 ani, am avut ghinionul sa lovesc cu piciorul o minge grea de baschet. Mi-am scrantit piciorul atat de tare incat nu am putut sa calc pe el cateva luni, mai mult il trageam dupa mine. Varful acestuia imi era indreptat inspre interior si putin in spate. Am fost dus de tatal meu la o multime de doctori din diferite orase si toti i-au spus ca singura solutie e sa imi taie piciorul si sa imi puna unul de lemn sau sa raman cu el asa. Solutia si salvarea mea a venit dupa aprox 6 luni din partea surorii bunicii mele care a folosit un leac babesc “ata de scrantit”. A durat cateva secunde si totul a revenit la normal. Nu mai simteam nici o durere si puteam sa imi folosesc piciorul de parca nimic nu se intamplase.
In liceu, am fost dus in cancelarie ca sa le arat trucuri de magie profesoarelor, de 8 martie
Clasele primare, scoala generala si liceul le-am facut la scoala din localitate care si-a schimbat numele de cel putin 3 ori in acest timp. Daca bine imi aduc aminte pe diploma de bacalaureat scrie “Colegiul Scolar Dr. Lazar Chirila”; am absolvit sectia de informatica. Imi aduc aminte ca eram tare incantat cand am optat pentru aceasta sectie deoarece atunci isi faceau aparitia primele calculatoare mai performante 286-urile.
O intamplare ciudata pe care mi-o amintesc din perioada liceului a fost intr-un an de 8 martie, cand, asa ca o surpriza de ziua femeii, am fost dus in cancelarie de catre profesorul meu de istorie, domnul Cenan (Dumnezeu sa il odihneasca!) ca sa prezint niste trucuri doamnelor profesoare.
Dupa ce am absolvit liceul (promotia 2000) am urmat cursurile universitatii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, sectia ECTS – Economia Comertului Turismului si Serviciilor. Tot aici am facut si un master in administrarea afacerilor dupa ce am terminat cei 4 ani de facultate.
Nu am fost student model in facultate: faceam trucuri in timpul orelor
Chiar daca nu am fost studentul model am reusit sa fiu apropiat de anumiti profesori din cadrul universitatii. Acestia au acceptat pasiunea mea pentru iluzii si nu erau deranjati ca in timpul orelor de curs faceam mereu exercitii de prestidigitatie cu monede sau carti de joc. In anii 2 si 3 de facultate am lucrat ca ospatar la un restaurant italian din oras.
Dupa terminarea MBA-ului si avand in vedere “multiplele posibilitati” care ii sunt oferite unui proaspat absolvent de facultate si master, am plecat din tara. Am ales Grecia deoarece tatal meu era deja acolo. Mina de aur din Baia de Aries era inchisa de aprox 2 ani iar tatal meu a fost disponibilizat
Am lucrat impreuna la o ferma de pasari langa orasul Korinth, iar dupa aproximativ 1 an ne-am intors in tara. La nici 2 saptamani m-am angajat in Cluj-Napoca la o firma de productie si vanzare de software, deoarece prietena mea tocmai incepuse doctoratul in acest oras.
In septembrie 2007 m-am casatorit cu Adriana Jurj, dupa o relatie de aproape 9 ani. Fiind colegi de an in liceu, ne stiam din vedere inca din clasa a 9-a dar relatia noastra de prietenie a inceput prin clasa a 11-a. Chiar daca am facut facultatea in orase diferite (eu in Alba Iulia iar ea in Cluj-Napoca) relatia noastra a devenit din ce in ce mai serioasa si pot spune ca distanta in cazul nostru nu a fost o problema.
Cel mai dificil moment a fost plecarea mea in 2006 in Grecia pentru ca nu stiam pe ce perioada voi ramane acolo si pentru ca totul era nesigur. Dar am reusit sa trecem si peste acest obstacol si dupa aproximativ 6 luni de la revenirea mea in tara ne-am casatorit.
Am fost atras - pe rand - de sah, schi, dans, muzica si pescuit
Pot sa va spun ca am avut numeroase preocupari si pasiuni inca din copilarie. Am fost atras pe rand de sah, schi, dans (in special breakdance), muzica si pescuit. La sah am renuntat destul de repede, schiul il practic si astazi, iar dansul e ceva de care imi aduc aminte numai la anumite petreceri.
Pescuitul, a doua mea mare pasiune, dupa magie
Referitor la muzica, chiar daca am fost foarte atras de hip-hop (am inregistrat chiar si o piesa) la momentul de fata imi place sa ascult cam toate genurile de muzica si sa ma bucur de clipele in care pot sta cu ochii inchisi sa ascult muzica clasica. Acestea sunt momentele de inspiratie pentru mine alaturi de cele petrecute in liniste, pe malul unei balti sau ape curgatoare. Pescuitul a fost si a ramas a doua mea mare pasiune dupa magie. Asa ca orice concediu ca sa fie perfect, pentru mine, trebuie sa includa obligatoriu si o partida de pescuit.
Pasiunea pentru magie si iluzii o am inca de mic copil. Tatal meu mi-a trezit interesul pentru acest domeniu aratandu-mi niste mici trucuri cu carti, monede si chibrituri. Erau exact acele trucuri stiute de toata lumea dar se pare ca asupra mea au avut putin mai mare impact.
Prima reactie cand am aflat secretul din spatele unui truc de magie
Tinutul unui bat de chibrit de catre tata pe varful degetului aratator in pozitie verticala a fost momentul maxim de stupefactie pentru mine. Am incercat luni de zile pana sa reusesc, ca mai apoi tata sa imi arate ca el de fapt apasa capatul de chibrit ceva mai tare pe deget pentru a-l face sa stea fara probleme. Acesta a fost primul meu moment magic si cred ca tot atunci am realizat ce inseamna sa stii secretul care sta in spatele unui asemenea moment de magie. Imi amintesc si acum dezamagirea traita atunci - magia disparuse!
Prima carte de magie pe care am pus mana a fost scrisa de Aurel Iosif (Iozefini tatal). Am gasit-o cand eram in clasa a 10-a intr-un anticariat din Cluj dupa vreo 2-3 ani de cautari. Erau explicate anumite tehnici de baza in ceea ce tine de manipularea monedelor, cartilor de joc si a tigarilor. Tot din acesta carte am descoperit terminologia si denumirile iesite din comun ale anumitor obiecte care se folosesc in magie. Ulterior i-am citit memoriile, iar mai apoi cea de a 2-a editie a cartii cu trucuri (revizuita si adaugita dar fara aproape nimic in plus).
Ca sa fac un truc cu mingi de ping-pong, exersam cate 6-7 ore pe zi in fata oglinzii
Marea mea pasiune au fost cartile de joc deoarece erau cel mai accesibil lucru cu care puteam sa fac magie. La inceput incercam sa fac sa para ceva mai complicate anumite trucuri banale invatate de la tatal meu ca sa nu se prinda lumea, iar in paralel exersam miscarile cu diferite obiecte descrise in cartea lui Iozefini. Aveam zile in care stateam in fata oglinzii cate 6-7 ore incercand sa fac sa dispara din varful degetelor niste mingi de ping-pong.
Chiar daca nu aveau nici o legatura cu magia, o alta mare sursa de inspiratie pentru mine au fost 2 carti gasite in biblioteca parintilor. Aceste au fost scrise de Valentin Radulescu si se numeau “Sclipirea mintii” si “Izbanda mintii”. Din acestea luam tot felul de provocari, puzzle-uri si mici trucuri sau pariuri si incercam sa le transform in ceva magic. Auzisem de la prieteni ca in aceeasi serie au mai aparut alte 2 carti dar pe care eu nu am reusit sa le gasesc nicaieri.
Cum am descoperit mentalismul
O data cu aparitia internetului am descoperit o noua lume. Acesta mi-a facilitat accesul la noi informatii in domeniul iluzionismului cat si stabilirea unor legaturi cu alti magicieni. Tot prin intermediu internetului am descoperit si ca magia imbraca mai multe si diferite forme si ca se imparte in multe categorii. Prin anul 2 de facultate, desi nu intelegeam inca exact despre ce era vorba, am vazut ceva video-uri cu niste mentalisti, tot iluzionisti dar unii ale caror iluzii erau ceva mai neconventionale.
Acestia dadeau impresia ca pot sa citeasca ganduri, sa prezica viitorul sau sa demonstreze anumite fenomene considerate paranormale. Dintr-o data au disparut cartile de joc, monedele sau alte obiecte special folosite in trucuri, deoarece tot ceea ce faceau oamenii respectivi “parea real”! Asa a aparut pasiunea mea pentru mentalism!
Am invatat multe trucuri pe vremea cand lucram la o ferma de pasari
Cea mai mare problema si adevarata provocare a venit din faptul ca nu mai puteam sa exersez in oglinda, dar dupa cativa ani de studiu si diferite teste facute cu prietenii, am prins incredere si am inceput sa fac mici demonstratii si personelor necunoscute. Perioada petrecuta in Grecia a insemnat enorm de mult pentru dezvoltarea mea ca mentalist deoarece acolo am studiat cel mai mult.
A fost cadrul perfect. Era mereu liniste si in afara orelor de program in care munceam la ferma de pasari nu puteam fi deranjat de nimeni ca nu prea aveam de cine. Din primii bani castigati acolo, mi-am cumparat un laptop si un router pentru internet. Am gasit pe net un magic shop in Atena iar cu al 2-lea salariu am facut o vizita la acesta. Mi-am luat cateva carti vechi in limba engleza scrise de niste clasici in domeniul mentalismului. Am incercat sa analizez si sa aplic cat mai mult si mai bine teoriile si tehnicile prezentate in acestea.
Dupa intoarcerea in tara am avut solicitari sa prestez la diferite evenimente, majoritatea zile de nastere ale unor prieteni care faceau un chef la firma. De acolo, dintre cei care m-au vazut unii mi-au cerut sa particip la alte evenimente si tot asa. Practic asta a fost lansarea mea pe piata evenimentelor. Am ajuns sa colaborez chiar cu cateva agentii de organizari evenimente pe segmentul asta. Apoi, tot la insistentele prietenilor am facut si cateva spectacole in cluburi si unele prestatii la nunti sau la alte evenimente private.
Momentan, dupa 5 ani in care am facut vanzare de software si relatii cu clientii, desi am schimbat firma, lucrez in acelasi colectiv minunat ca in 2007 atunci cand m-am angajat.
Nepoti de Craciun - proiectul meu de suflet
Cea mai mare reusita si implinire personala sunt cele 2 editii din cadrul proiectului “Nepoti de Craciun” (www.nepotidecraciun.ro) Acesta este proiectul meu de suflet pe care l-am demarat cu ajutorul comunitatii online clujene. “Nepoti de Craciun” este un proiect de voluntariat care isi doreste sa ajute clujenii in varsta, ce nu au norocul sa fie inconjurati de familie, sa intre in atmosfera de basm a sarbatorilor de iarna.
In curand, voi fi tatic! :)
Parintii mei acum sunt pensionari amandoi, mama are 57 ani iar tata 59. Sotia mea este Dr. Ing. chimist, are 30 ani si lucreaza la un institut de cercetare si instrumentatie analitica si recent mi-a facut cel mai frumos cadou posibil: vestea ca o sa fiu tatic!
Cu acest concurs, am sansa sa-mi arat pasiunea unei tari intregi
Participarea mea la emisiunea “Romanii au talent” inseamna in primul rand sansa de a-mi arata pasiunea unei tari intregi. Mai mult ca sigur o sa fie o experienta de neuitat si imi va oferi posibilitatea de a vedea cata lume arata deschidere si interes catre domeniul de care sunt pasionat. Gandul ca nimeni nu a mai facut asta pe o scena atat de mare in tara noastra pune insa si o oarecare presiune pe umerii mei.
Sper ca prestatia mea sa fie pe masura asteptarilor tuturor celor care ma sustin, dar in special a celor din mediul online carora trebuie sa le multumesc pentru imboldul de a participa la acesta emisiune si in acelasi timp sa fie o surpriza placuta pentru cei care se uita la Romanii au talent.