Trecerea timpului, vazuta prin ciclul de viata al efemeridelor, ofera in fiecare an un spectacol al naturii pe raul Mures, in judetul Arad.
Fluturii trec de la stadiul de larva la cel de adult, isi depun ouale si mor in aceeasi zi. Oamenii se strang cu zecile sa urmareasca acest fenomen magic si dureros, in acelasi timp.
Parcul Natural Lunca Muresului da in clocot in zilele toride de iunie. Dupa ce traiesc pana la trei ani in stadiul de larva, ascunsi in noroi, fluturii ies la suprafata in toata splendoarea. Apoi isi traiesc intens cele cateva ore de viata ramase, in care isi gasesc perechea.
O legenda frumoasa spune ca efemeridele sunt, de fapt, spirite neimplinite. Credinta populara spune ca efemeridele sunt baieti si fete care au murit inainte de a-si implini menirea de soti si sotie. Li s-a ingaduit ca intr-o singura zi din an sa coboare pe pamant, in chip de fiinta inaripata, sa cunoasca iubirea cateva ceasuri si apoi sa moara.
Paul Hac, director Parcul Natural Lunca Muresului: "Zborul lor e o perdea vie, la suprafata apei, e un festin pentru pesti si pescari care ii prind pentru momeala si o bucurie pentru noi. Biodiversitatea are o expresie deosebita."
Pescarii stau la panda si culeg fluturii morti, pe care-i folosesc apoi drept momeala.
Fenomenul a fost numit si "inflorirea Muresului" datorita numarului mare de efemeride care zboara in acelasi timp deasupra apei.