Un scurt clip audio generat de computer a devenit viral si imparte Internetul in doua.
Videoclipul de mai jos a devenit viral pe retelele socializare dupa ce a aparut, initial, pe Reddit.
Utilizatorul Reddit care a publicat inregistrarea a scris: ,,Eu aud Laurel si oricine spune altfel minte". Afirmatia lui a starnit o adevarata polemica, care a luat amploare.
Despre ce e vorba, de fapt? E vorba despre o iluzie auditiva. Mai precis, o voce robotica spune un cuvant despre care o parte dintre utilizatori cred ca ar fi "Yanny", iar cealalta parte "Laurel".
Specialistii in perceptie auditiva de la Universitatea din California spun ca explicatia e una destul de simpla: energia pe care vocea robotica o depune pentru a rosti silaba "ya" e foarte asemanatoare cu cea pe care o depune pentru a rosti silaba "la". De asemenea, N-ul e foarte similar cu R-ul si L-ul este asemanator cu L-ul. O alta ipoteza avansata e cea conform careia modul diferit in care aude sunetul una dintre cele doua tabere poate fi asociat cu pierderea auzului.
In urma cu trei ani, Internetul a mai fost impartit in doua tabere de culoarea unei rochii. Imaginea a functionat, la vremea aceea, ca experiement de percepere accidentala a unei culori, a notat presa la acea vreme. #TheDress, asa cum era cunoscuta pe retelele sociale imaginea cu rochia, a fost descoperita de un blogger care a cerut opinia persoanelor care il urmareau in social media.
Succesiv, imaginea s-a rostogolit pe retelele sociale cu viteza fulgerului, fiind preluata, ulterior, si de presa. Experimentul ciudat al rochiei a devenit, astfel, in scurt timp, subiect de discutie la nivel international, antrenandu-i in polemica pana si pe cercetatori.
Misterul, in acel caz, era unul la fel de simplu precum cel din cazul iluziei auditive cu "Yanny sau Laurel?". Mai precis, diferitele lungimi de unda de lumina, care corespund, de obicei, diferitelor culori, intra in ochiul uman prin lentile si lovesc retina chiar in locul unde pigmentii activeaza, de regula, conexiunile neuronale, permitand creierului sa formeze, succesiv, semnalele dintr-o imagine.
Practic, ceea ce se intampla e ca persoana vede culoarea respectiva pentru ca incearca, de fapt, sa inlature prejudecata cromatica a culorii naturale. Astfel, cei care incercau sa inlature voit partea albastra, vedeau auriu, iar cei care incercau sa inlature voit partea aurie, vedeau albastru.
In ciuda explicatiilor oferite de cercetatori, si in prezent cei care cred ca rochia e albastra nu reusesc sa inteleaga cum restul o vad aurie.