O prietenie cum rar intalnim. O eleva de 12 ani o invata sa scrie si sa citeasca pe fetita saraca si bolnava cu care nimeni nu voia sa se joace


	O prietenie cum rar intalnim. O eleva de 12 ani o invata sa scrie si sa citeasca pe fetita saraca si bolnava cu care nimeni nu voia sa se joace
Citeste mai mult despre: copii, prietenie, scoala,
Data: 21 Octombrie 2013

O lectie de viata impresionanta se petrece zi de zi, intr-o scara de bloc din Craiova. La lumina palida a becului de veghe, doua copile, una de 12 ani si alta de 8 ani, isi impart prietenia dezlegand tainele Abecedarului.

Cea mai mica, Nicoleta, ar fi trebuit sa stie pana acum tot alfabetul, insa in joaca vecina ei, Bianca, a descoperit ca scrisul si cititul ii sunt straine. Asa ca a inceput sa ii predea lectii ca la scoala.

Bianca are numai 12 ani si a cunoscut-o pe Nicoleta, cu 4 ani mai mica in timp ce se jucau in fata blocului. Nicoleta: "Si de-atunci suntem prietene. E prietena mea cea mai buna. E singura mea prietena." Bianca: "Copiii nu vorbeau cu ea, ziceau ca e murdara si ca e saraca si nu se joaca cu ea."


Vezi VIDEO pe stirileprotv.ro


Jocul "de-a scoala" a scos insa la iveala si mai multe probleme.

"Eu am scos toate cartile de clasa I, a II a si a III-a afara si ne-am jucat de-a scoala. Apoi am intrebat-o in ce clasa e si i-am dat o carte de clasa a II-a. De fapt ea nu putea sa il faca nici pe A. Atunci i-am dat o foaie si am invatat-o sa faca litere" a povestit Bianca.

"Meditatiile" ad-hoc organizate de Bianca in scara blocului, au fost incurajate si de parintii ei, mai ales dupa ce au aflat povestea trista a micutei eleve. "Imi povestea mereu de Nicoleta. Imi povestea cu parere de rau sa zic asa oarecum, un pic ingrijorata de situatia ei" a marturisit Corina, mama Biancai.

Acasa, Nicoleta mai are 2 frati, iar parintii sunt someri de cateva saptamani. Anul trecut, pe cand era in clasa intai a lipsit mult de la scoala dupa ce a avut probleme de sanatate sau a fost nevoita sa stea cu fratiorul ei mai mic. 

Peste toate aceste probleme, copila are o forma grava de strabism, iar medicii i-au recomandat o interventie chirurgicala de urgenta.

"Literele le face, daca vede le face, dar asa, daca nu e sprijin. Ca sa faca ore suplimentare cu ea trebuie bani, cer bani. Eu neavand situatia financiara de asa natura sa pot sa ii ofer ore suplimentare, asta mai putin', a spus Alina Badeanca, mama Nicoletei.

La scoala invatatoarea ridica neputincioasa din umeri. Absentele de anul trecut fac imposibila recuperarea materiei anul acesta, mai ales intr-o clasa cu 30 de copii, sustine dascalul, care a asezat-o pe fetita in ultima banca.

Captiva intre neputinta propriei familii si dorinta ei de cunoastere, marginalizata de vecinii care nu vor sa se joace cu ea sau de scoala care o trateaza ca pe "un caz special", Nicoleta isi regaseste singura sansa, seara de seara, langa prietena ei cea mai buna.

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies