Invitatul emisiunii “Dupa douazeci de ani” difuzata de Pro Tv duminica, 18 aprilie, de la cu ora 10:00, a fost Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR pe probleme de politica monetara.
Lucian Croitoru a raspuns intrebarilor lansate de moderatorul emisiunii, Cristian Leonte, dar si de jurnalistii Claudiu Pandaru (redactor-sef “Gandul”) si Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”), despre modul in care ar trebui repornite “motoarele” economiei romanesti, “inecate” de criza.
“Romania nu va iesi din criza de una singura. Noi depindem de reluarea activitatii in economiile mari ale lumii”, crede consilierul guvernatorului BNR. Insa cum in Statele Unite si in China inca din trimestrul al patrulea al anului trecut a inceput sa creasca consumul si sa existe primele semne ale unei relansari economice e de sperat ca si in Romania, se va inregistra o “reluare a cresterii economice in trimestrul al doilea al acestui an”, mai spune Lucian Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR crede insa ca in tara este nevoie “sa fim pregatiti pentru a primi aceste semnale corect“, si, de asemenea, trebuie luate anumite masuri. Insa majorarea impozitelor, in acest moment, nu este vazuta ca o necesitate, ci ca o “masura nastrusnica”. Tot in categoria “masurilor nastrusnice” sunt integrate impozitul pe avere (de fapt cresterea oricarui impozit) si propunerea ca bancile sa accepte, in cazul debitorilor aflati in imposibilitate de plata, o perioada de gratie de un an – daca aceste propuneri vor fi si acceptate.
De asemenea, Lucian Croitoru crede ca e nevoie de “foarte multa vointa pentru a face ajustari” in sistemul public, unde se afla cu 100.000 de oameni mai mult decat ar trebui sa fie si ca restructurarea ar fi o masura absolut necesara. Consilierul guvernatorului BNR nu excude nici posibilitatea ca si anul acesta sa se recurga la masura zilelor de concediu fara plata obligatoriu.
Intrebat daca posibilitatea intrarii in politica il tenteaza, Lucian Croitoru a afirmat ca ar accepta o asemenea propunere doar in situatii exceptionale, pentru ca “in politica din Romania este foarte dificil sa se mentina coerenta foarte mult timp”.