Cel mai nou membru al cabinetului Boc, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene a fost invitatul editiei din 25 septembrie a emisiunii "Dupa 20 de ani" difuzata de Pro Tv de la ora 10:00. Situatia absorbtiei fondurilor europene, problemele ridicate in sistemul de achizitii publice, dar si implicatiile actualei situatii politice si economice din Uniunea Europeana asupra Romaniei au fost unele dintre temele dezvoltate de ministrul Orban impreuna cu Cristian Leonte, gazda emisiunii si jurnalistii Cristian Hostiuc (director editorial "Ziarul Financiar") si Claudiu Pandaru (redactor-sef Gandul.info).
Propunerea pentru functia de ministru in nou infiintatul minister al Afacerilor Europene a venit "nu numai de la presedintele Basescu, dar si de la el", a lamurit Leonard Orban, care a subliniat ca respecta faptul ca nu i-au fost impuse nici un fel de conditii inainte de a accepta acest mandat.
20 de miliarde de euro - la atat s-a ridicat valoarea fondurilor europene disponibile pentru Romania, insa numai 3 miliarde au fost atrase. Cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene este unul dintre principalele obiective ale noului ministru, care-si propune ca, pina in 2012, sa se ajunga la un procent de 20%. Pentru aceasta insa Leonard Orban a afirmat ca va urmari eliminarea riscurilor ce tin de intentii de frauda sau coruptie in sistem si implementarea unui cod de conduita prin care sa fie excluse incompatibilitatile si conflictele de interese din aceasta zona.
Vezi inregistrarea emisiunii "Dupa 20 de ani" pe stirileprotv.ro!
"Am venit sa obtin rezultate. N-am plecat la drum cu demisia pregatita", a afirmat Leonard Orban. Ministrul banilor europeni a afirmat ca va urmari problemele sesizate de Comisia Europeana referitoare la modul in care se deruleaza procedurile inainte de realizarea achizitiilor publice, modul in care sint pregatite criteriile tehnice, asa-numitele "caiete de sarcini cu dedicatie", care favorizeaza anumite firme, dar si ceea ce se intimpla dupa desemnarea cistigatorului unei licitatii, pentru ca, prin semnarea unor contracte aditionale, suma contractata initial este mult depasita.
Anumite directii, cele care aduc beneficii, plus valoare, vor fi incurajate in procesul de absorbtie a fondurilor europene, a spus Leonard Orban. Cercetarea, inovatia este unul dintre acestea, iar ministrul Afacerilor Europene s-a referit in primul rind la proiectul de la Magurele.
Si autostrazile vor beneficia de bani europeni, cu atit mai mult cu cit exista semnale pozitive in acest sens. Saptamina aceasta a fost aprobata constructia a doua noi tronsoane de autostrada, Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu.
Ministrul Afacerilor Europene a vorbit insa si despre un scenariu pesimist in ceea ce priveste bugetul pentru 2014-2020, pentru ca 8 state cer un buget redus fata de ceea ce a fost aprobat de UE. "Exista riscul sa nu fie adoptat un buget", e de parere Leonard Orban, care a mai spus ca o Uniune Europeana fara buget reprezinta "un pas important spre dezintegrare".
Statele Unite ale Europei reprezinta o idee care trebuie luata in seama, mai afirma Orban, care este de parere ca o dezintegrare a Uniunii ne-ar face "irelevanti la nivel global". In ceea ce priveste Romania, ministrul Orban recomanda "prudenta bugetara", altfel vom "intra intr-o criza profunda".