Cantaretul Justin Bieber a starnit controverse dupa ce, in timpul unei vizite la Casa memoriala Anne Frank din Amsterdam, a declarat ca i-ar fi placut ca tanara - una dintre cele mai cunoscute victime ale Holocaustului - sa-i fi fost fan.
Afirmatia tanarului, considerata total neinspirata, a starnit un val de revolta pe site-ul de socializare Facebook, dar si o reactie prompta din partea reprezentantilor Muzeului Anne Frank din Amsterdam, care au incercat sa ii ia apararea, informeaza france24.com.
"Cu adevarat special este faptul ca un tanar in varsta de 19 ani vine la Casa memoriala Anne Frank intr-o vineri seara si petrece o ora aici", a declarat Maatje Mostart, purtator de cuvant al institutiei, incercand astfel sa puna capat acuzatiilor de "egoism" care i se aduc cantaretului.
"Ar fi putut merge in alta parte din Amsterdam, dar s-a aratat interesat de acest loc. Asta este mult mai important decat toata agitatia care s-a iscat pe aceasta tema. Aceasta este partea pozitiva a gestului si dorim sa o pastram asa", au mai spus reprezentantii muzeului.
Artistul canadian a vizitat Casa memoriala Anne Frank, locul unde aceasta si familia ei s-au ascuns de nazisti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar la finalul vizitei a scris in cartea de oaspeti a muzeului: "A fost un moment plin de inspiratie sa vin aici. Anne a fost o fata extraordinara. Mi-as fi dorit sa fie unul dintre «belieberi»".
"Belieber" este termenul folosit pentru a-i descrie pe cei mai infocati fani ai lui Justin Bieber, dintre care multi sunt adolescenti sau mai mici.
Aceasta remarca a lui Bieber a provocat un val de reactii furioase pe Facebook, acolo unde muzeul a anuntat evenimentul. Utilizatorii site-ului de socializare au atacat vehement ignoranta artistului.
De asemenea, Esther Voet, director al Centrului Olandez de Informare si Documentare despre Israel (CIDI), a spus ca afirmatiile lui Bieber sunt "stupide si denota o minte ingusta".
"Asta arata ca superstarurile nu au intotdeauna un coeficient de inteligenta sclipitor", a spus aceasta pentru AFP.
in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Anne Frank, familia ei, impreuna cu alti evrei s-au ascuns de nazisti, timp de doi ani, intr-o anexa secreta a unei case devenita in zilele noastre cel mai popular muzeu din Amsterdam.
Bolnava de tifos, Anne Frank a murit in 1945, la varsta de 15 ani, in lagarul de concentrare de la Bergen-Belsen, in nordul Germaniei. A supravietuit doar Otto Frank, tatal Annei. Un an mai tarziu, Otto s-a intors in podul casei din Amsterdam, unde a gasit, aruncat pe jos, un jurnal scris de Anne. Din 1947, cand s-a publicat pentru prima oara in tarile de Jos, "Jurnalul Annei Frank" a fost tradus in peste 65 de limbi si vandut in intreaga lume in peste 30 de milioane de exemplare. La celebritatea "Jurnalului" au contribuit si adaptarile sale teatrale si cinematografice, faptul ca a devenit materie de studiu in multe scoli din lume, ca a fost obiectul unor analize subtile, dar si tinta unor vehemente atacuri.