Jeffrey Franks invitat la “Dupa 20 de ani"


	Jeffrey Franks invitat la “Dupa 20 de ani"
Citeste mai mult despre: Jeffrey Franks, Dupa 20 de ani,
Data: 13 Noiembrie 2011

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a fost invitatul lui Cristian Leonte in editia din 13 noiembrie a emisiunii “Dupa 20 de ani” difuzata de Pro Tv de la ora 10:00. Jurnalistii Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”) si Claudiu Pandaru (redactor-sef Gandul.info) au abordat subiecte prin care a fost conturat modul in care este vazuta Romania de FMI.

“2012 nu va fi un an asa de bun cum am estimat”, spune seful misiunii FMI in Romania. Acest fapt se datoreaza evolutiei situatiei internationale si crizei din Europa, care pot provoca socuri negative economiei romanesti. Insa cu toate acestea economia Romaniei va inregistra o crestere de 2%, ceea ce reprezinta, din punctul de vedere al reprezentantului FMI un scenariu realist.

Conform afirmatiilor sefului misiunii FMI, in 2012 nu vor fi taieri de salarii sau pensii. Acestea vor ramane inghetate in prima parte a anului, iar in cea de-a doua parte este posibila o usoara crestere daca economia va permite acest lucru. Majorarea nu va fi una importanta, a lamurit seful misiunii FMI, valoarea sa se va ridica la 3, 4 % si va acoperi doar rata inflatiei. Jeffrey Franks a mai adaugat ca majorarile de pensii si salarii nu trebuie sa fie politizate – dat fiind ca anul urmator este unul electoral.

Anul urmator, consumul si investitiile, “zona domestica” a economiei, vor reprezenta motorul cresterii economice, crede Jeffrey Franks. Consumul ca creste daca romanii vor capata mai multa incredere, iar pentru aceasta guvernul va trebui sa asigure un climat de stabilitate, mai spune seful misiunii FMI.
   
2,1 este tinta deficitului bugetar pentru anul viitor, asa cum il vede FMI, fata de 1,9, ceea ce reprezinta punctual de vedere al guvernului.

Trecerea la moneda euro, in 2015, asa cum isi propune guvernul Romaniei “este posibila, dar este o provocare”, crede Jeffrey Franks, care adauga ca fiecare tara isi poate stabili data de aderare la moneda euro, insa nu este prudent sa fie adoptata aceasta decizie decat in momentul in care economia este pregatita.

2015, ca dead-line pentru aderarea la moneda euro este un plan “foarte ambitios”, spune Franks, care completeaza ca este nevoie de o economie flexibila si eficienta pentru a nu fi declansata o criza prin aceasta decizie.

Prioritizarea proiectelor de investitii, masurile care trebuie luate pentru ca economia romaneasca sa inregistreze o crestere pe plan mediu si lung, crearea unei “banci-punte” care sa administreze bancile in dificultate, dar si relatia lui Jeffrey Franks cu … moda au fost alte subiecte dezvoltate de jurnalistii Pro Tv impreuna cu seful misiunii FMI in Romania.
 

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies