Un nou test de sânge, care ar putea deveni la fel de comun ca determinarea nivelului de colesterol, poate anunta o persoana cât de mult mai are de trait.
Testul masoara dimensiunea telomerilor - capetele cromozomilor - care reprezinta unul dintre cei mai precisi indicatori ai ratei de imbatrânire, scrie dailymail.co.uk.
Cromozomii sunt structurile care inmagazineaza intreg materialul genetic din celulele umane. Telomerii reprezinta structurile de protectie de la capatul fiecarui cromozom, iar cu cât acestia sunt mai lungi, cu atât sansele la o viata lunga sunt mai mari.
Telomerii protejeaza ADN-ul impotriva uzurii si rupturii. Din momentul in care suntem conceputi, acestia incep sa se scurteze. Incepând cu vârsta mijlocie, telomerii sunt atât de scurti incât nu mai pot proteja ADN-ul. Acesta este motivul pentru care pielea incepe sa se lase, iar sistemul imunitar devine fragil. Exista si riscul aparitiei diabetului sau a bolilor de inima.
Centrul care realizeaza acest test se numeste Life Length si are sediul in Madrid. Unul dintre fondatorii companiei este medicul Maria Blasco, directorul Centrului National de Cercetare a Cancerului din Spania.
Medicul pretinde ca metoda folosita este extrem de precisa si poate determina procentul telomerilor scurti din organismul unui om, care sunt periculosi pentru sanatate.
Taxa de testare este de 500 de euro, la care se adauga costul transportului sângelui catre laboratorul din Spania. Pâna in prezent, Life Lenght a functionat la scara mica: doar 500 de persoane se afla in baza de date a laboratorului, insa popularitatea acestuia creste, astfel incât o persoana care vrea sa isi faca testul va trebui sa astepte pâna la toamna.
De regula, la o persoana cu vârsta intre 41 si 50 de ani aproximativ 23% dintre telomeri sunt scurti.
Ce avantaje au persoanele care isi cunosc lungimea telomerilor?
Medicul Maria Blasco spune ca exista dovezi conform carora 10% dintre oamenii cu cei mai scurti telomeri au un risc mult mai mare de a dezvolta anumite boli, cum ar fi afectiuni ale inimii sau Alzheimer.
Medicul afirma ca este posibila cresterea lungimii telomerilor sau incetinirea procesului de micsorare a acestora.
"Numeroase studii arata ca anumite obiceiuri sunt benefice pentru incetinirea procesului de micsorare a telomerilor: exercitiile fizice sau alimentatia bogata in Omega 3 sunt unele dintre ele", spune Maria Blasco.
Sfatul medicului pentru persoanele preocupate de lungimea telomerilor este sa faca exercitii fizce, sa manânce multe fructe si legume, sa renunte la fumat si sa consume mai putin alcool.
Stephen Matlin, directorul executiv al companiei care face testele, vede un potential urias pentru acest gen de analize.
"Credem ca aceste analize au potentialul de a deveni un test standard pe care o persoana il face la un consult medical regulat. Exact asa cum se masoara tensiunea si nivelul de colesterol, vom putea masura dimensiunea telomerilor", spune Matlin.
Stephen Matlin spera ca in viitor sa apara un medicament care va permite cresterea in lungime a telomerilor.
Niciun test nu poate determina insa exact momentul mortii unei persoane. Chiar daca lungimea telomerilor sugereaza o viata lunga, se pot intâmpla accidente care pot provoca moartea.
Sursa: Mediafax