Elena Lasconi este castigatoarea editiei cu vedete a emisiunii "MasterChef". Prezentatoarea emisiunii "Dincolo de Povestiri" e reusit sa-i cucereasca pe cei trei chefi la proba finala cu o delicioasa prajitura cu ciocolata si coniac. De asemenea, juratii au apreciat si evolutia Elenei pe parcursul competitiei in care vedeta a fost mereu cu un pas inaintea celorlalti.
1. Elena, ce a fost din punctul tau de vedere cel mai greu la ”MasterChef”? Care a fost cea mai grea proba din concurs?
Toate mi s-au parut grele la vremea lor, insa gatitul la botez m-a solicitat cel mai mult fizic. Proba care m-a solicitat cel mai mult psihic - si asta doare mai tare - a fost finala. O sa va sa spun de ce. Atunci cand am auzit ca in finala va trebui sa gatim ceva care sa ne reprezinte am "paralizat" pur si simplu de emotie. Imi treceau prin cap tot felul de retete, multe secvente cu mine in bucatarie inca de cand eram mica... Dar ce anume e sinonim cu mine? Greu, foarte greu mi-a fost.
Am simtit ca voi face un desert. Dar ce desert? Din miile de deserturi pe care le-am facut in decursul timpului, care indeplineste toate calitatile unui preparat de MasterChef, sa fie gustos, aratos si sa ma si reprezinte? Incepusem deja proba de vreo 20 de minute si tot nu stiam ce o sa fac. Preparam practic trei deserturi in acelasi timp pana cand am ajuns sa simt ce o sa fac. Pentru ca imi place sa inovez in bucatarie si asta sunt eu, asta am facut si in finala: o inovatie made by Lasconi.
2. De cine ti-a fost teama in concurs? (la capitolul talent in bucatarie)
In primul rand de mine. Chiar daca viata m-a calit, m-a invatat sa lupt si sa muncesc pe branci, in interiorul meu am ramas totusi un copil. Un copil, ce-i drept, cu mai multa experienta de viata. Sunt foarte sensibila si parerile chefilor au fost si sunt foarte importante pentru mine.
Am participat la MasterChef ca sa ma specializez. E un vis devenit realitate si chiar si acum imi vine sa ma ciupesc, chiar daca am in fata ochilor trofeul minunat. Mi-a fost teama ca din cauza emotiilor o sa gresesc mancaruri pe care le-am facut de mii de ori inainte, ca o sa ma accidentez si nu o sa pot continua concursul. Visul meu, dorinta mea, credinta mea au fost insa atat de puternice, ca am izbutit si ii multumesc in primul rand lui Dumnezeu pentru asta.
3. Ce ai invatat depsre tine in acest concurs? Dar despre bucatarie, cu ce noutati culinare ai incheiat aceasta experienta?
Am invatat despre mine ca am potential de chef. Si e grozav ca traim intr-o lume in care suntem martorii unor revolutii in mai multe domenii. Ganditi-va ca pana si astazi sunt o multime de oameni, chiar si femei, care spun "barbatii sunt bucatari mai buni decat femeile". Va este cunoscuta experesia? Ei bine, toate astea se intampla datorita faptului ca femeile nu au avut acces in aceasta casta a barbatilor. In lumea in care traim astazi cand femeile au dovedit ca pot face performanta in profesii "rezervate" barbatilor, cum ar fi: generali in armata, astronauti, presedinti de stat, etc. E timpul sa renuntam la prejudecati. Acum s-a deschis foooooarteee usor calea si ma bucur ca eu sunt una dintre femeile care macar pot sa intre cu fruntea sus pe aceasta usa a gastronomiei adevarate.
Titlul de "MasterChef " este confirmarea muncii si pasiunii mele de multi ani in bucatarie, dar cel mai important este biletul de intrare in lumea fascinanta a secretelor si trucurilor perfectiunii in gastronomie. Eu acolo vreau sa ajung. Imi doresc ca preparatele mele sa hraneasca fizic, vizual, dar si spiritual. Fiecare farfurie sa fie o declaratie de dragoste si, credeti-ma, este posibil. Cred ca este timpul sa acordam mai multa atentie sau macar la fel de multa atentie atat interiorului, cat si exteriorului nostru.
4. Ce ai simtit in finala, cand ai ajuns in ultimii trei? Dar cand juratii au anuntat ca esti castigatoare?
In finala am simtit ca sunt multumita si mandra de mine. Dar nu am putut sa ma bucur foarte tare de asta, pentru ca ma gandeam ca mai am un hop de trecut si in plus ma uitam la toti fostii concurenti care erau in platou si ma incerca un sentiment de tristete. Chiar daca ne-am "batut" in talente in concursul asta si eram constienti ca suntem concurenti, am simtit ca suntem amici si chiar prieteni.
Pana sa se anunte ca sunt castigatoare am crezut ca lesin de vreo cateva ori. Imi aduc aminte ca in momentul in care am ramas doar cu Pacha incercam sa ma apropii de el ca sa-l apuc de mana, sa ma sprinjin, ca nu ma mai tineau picioarele, dar nu am reusit sa fac asta. A fost cel mai tensionat moment din viata mea. Dupa ce au anuntat, am inceput sa tremur din toate incheieturile. Pur si simplu nu puteam sa-mi controlez corpul. Mi se blocasera si maxilarele. Doamne, a fost incredibil! Iar reactia colegilor m-a dat gata pur si simplu.Mi s-a parut grozav sa ii vad pe toti cum se "arunca" cu bratele deschise asupra mea si cum ma strangeau la piept... A fost, cum sa zic, o alta confirmare a faptului ca am fost recunoscuta ca fiind profesionista. Uau! N-am mai trait asa ceva!
5. Cum ti s-au parut juratii? Cu ce feluri de mancare i-ai asemana?
Exact ca la televizor. Sunt trei profesionisti cu trei carcatere diferite. Pe chef Sorin l-as compara cu un sufle de vanilie cu amaretto - e nevoie de tehnica si delicatete ca sa-l prepari, pare greu de gatit, insa odata ce-ti iese iti dai seama ca nu intamplator este considerat un fel de rege al deserturilor. E cald, dulce, iti incalzeste sufletul si da dependenta, chiar daca esti doar consumator de ciocolata.
Chef Sorin este un gentleman al gastronomiei care in ciuda aparentei de "diriginte" este un om extrem de cald si bun, are simtul umorului, e corect si foarte talentat.
Pe chef Florin l-as compara cu un moelleux au chocolat cu chilli si sos de zmeura si fructul pasiunii. Pare simplu de preparat, dar nu e deloc asa. E un desert care, odata ce l-ai gustat, te duce cu gandul la Revelion, la o sarbatoare importanta. E ca un foc de artificii care iti creeaza o senzatie incredibila. Ciocolata iti gadila papilele gustative, chilli te face sa-ti doresti mai mult si mai mult, iar sosul de zmeura si fructul pasiunii te duc cu gandul la cele mai frumoase momente ale copilariei.
Chef Florin este si sper ca va ramane un copil minune al gastronomiei, e un om incredibil: dragut, vesel, sufletist, talentat, dinamic, plin de viata. Pe chef Catalin l-as compara cu o portie zdravana de sarmale fierte in vin cu mamaliguta si ardei iute. Pare un fel greu de mancare, pare ca stii la ce sa te astepti, dar e intotdeauna plin de surprize. E delicios, nu-i poti rezista, te falesti cu el in fata strainilor si da dependenta.
Chef Catalin este un Schwarzenegger al gastronomiei. Nimic nu-i sta in cale. E incredibil de talentat si ceea ce imi place cel mai mult este ca pentru el nu exista "nu se poate". El poate si stie! Pare dur si arogant, dar toate astea sunt rezultatul muncii pe branci in bucatarie, a talentului si cunostintelor acumulate in decursul timpului. Nu te pune "la zid" doar de dragul de a te "pune la zid", ci pur si simplu pentru ca ai incalcat regulile de aur ale gastronomiei. E genul acela de profesor dur care te poate face sa te simti un nimeni daca ai gresit, dar care te determina sa vrei sa inveti si mai mult, sa afli toate secretele materiei pe care o preda. Si in plus, este profesorul care iti ramane in minte toata viata si pentru ca atunci cand te-a laudat te-ai simtit cel mai special elev din Univers.
6. Ce vei face cu premiul?
Bunica mea a insemnat si inseamna foarte mult pentru mine. Mama Bety si-a sacrificat pur si simplu viata ca sa ne creasca pe noi, nepotii: eu, fratele meu si verisoara mea Diana. Este un om care degaja prin toti porii iubire. Cand vorbesc cu ea la telefon plange si imi spune ca isi doreste sa ne mai vada o data inainte de a muri. Mi se rupe sufletul. Fratele meu e la marginea geografiei, in Australia, verisoara mea in Suedia. Imi doresc sa ii indeplinesc aceasta dorinta, sa ne adunam cu totii in curtea ei si sa le gatesc asa cum am invatat eu la MasterChef.