EL ar putea detine secretul pentru o buna sanatate cardiaca a oamenilor

EL ar putea detine secretul pentru o buna sanatate cardiaca a oamenilor
Citeste mai mult despre: Pitonul birmanez,
Data: 31 Octombrie 2011

Pitonul birmanez, unul dintre cei mai mari serpi din lume, ar putea detine secretul pentru realizarea unor noi tratamente ce ar putea preveni sau combate maladiile cardiace umane, au anuntat cercetatorii americani, intr-un studiu publicat, joi, in revista Science, informeaza AFP.

Aceasta reptila, care poate sa masoare pâna la noua metri in lungime si sa atinga o greutate de 90 de kilograme, capabila sa inghita o caprioara sau un aligator, secreta acizi grasi ale caror proprietati par sa faca adevarate miracole asupra inimii, au declarat cercetatorii de la Universitatea Colorado din Boulder, autorii studiului realizat pe aceasta specie de piton si pe soareci.

Potrivit savantilor, cantitatile de trigliceride - principalul element din structura grasimilor si a uleiurilor naturale - erau de peste 50 de ori mai mari in sângele pitonilor, la o zi dupa ce acestia isi inghit prada.

In ciuda cresterii puternice a nivelului acestor grasimi in organismul serpilor, autorii studiului nu au descoperit depozite de grasime la nivelul inimii.

In plus, oamenii de stiinta au masurat cresterea cantitatii unei anumite enzime, denumita superoxid dismutaza, binecunoscuta pentru puternicul ei efect protector asupra muschiului cardiac, inclusiv la oameni.

Dupa ce au determinat compozitia chimica a plasmei sangvine (component lichid al sângelui) a pitonilor, in timpul digestiei, savantii americani au injectat acest lichid sau o substanta similara prelevata de la pitoni care aveau stomacul gol.

Dupa aceste injectii, serpii monitorizati au prezentat o crestere a muschiului cardiac si semnele unei bune sanatati cardiace. Cercetatorii au repetat experimentul si pe soareci si au constatat aceleasi efecte benefice la nivelul inimii rozatoarelor.

"Am descoperit ca o anumita combinatie de acizi grasi poate avea efecte favorabile asupra cresterii cardiace la organismele vii", a declarat Cecilia Riquelme, principalul autor al studiului.

"Acum, incercam sa intelegem mecanismul molecular din spatele procesului si speram ca rezultatele ne vor conduce spre noi terapii capabile sa asigure un tratament mai bun contra maladiilor cardiovasculare umane", a adaugat Cecilia Riquelme.

Studii precedente au aratat ca masa inimii pitonilor birmanezi creste cu 40% in primele 24-72 de ore dupa o masa consistenta si ca activitatea metabolismului lor se intensifica de patru ori, imediat dupa inghitirea prazii.
Pitonii, care pot sa "posteasca" timp de un an, fara a suferi efecte nefaste asupra starii lor de sanatate, prezinta o dublare a dimensiunii inimii lor, dupa o masa.

Deoarece aceasta crestere a masei muschiului cardiac este similara cu cea prezentata de atleti profesionisti, precum campionul la ciclism Lance Armstrong si inotatorul Michael Phelps, studierea inimii pitonului ar putea sa ii ajute pe cercetatori sa imbunatateasca sanatatea cardiaca a oamenilor, afirma autorii studiului.
Savantii au precizat faptul ca exista si o crestere a volumului inimii cu efecte negative, cauzata de hipertrofie, principala cauza a mortii subite, un fenomen intâlnit in rândul tinerilor atleti.

Daca bolile pot sa provoace o crestere a muschiului cardiac si o reducere a dimensiunii camerelor inimii, rezultând din faptul ca acest organ este obligat sa "lucreze" mai mult pentru a pompa sângele, in schimb, o marire a inimii, rezultând dintr-un antrenament viguros, este un fapt benefic, a declarat Leslie Leinwand, profesor de biologie la Universitatea Colorado, care a facut parte din echipa de cercetatori.

"Exista un numar mare de persoane care nu pot face exercitii fizice pentru ca sufera de o boala cardiaca", a anuntat Leinwand, adaugând ca "ar fi bine sa fie pus la punct un tratament capabil sa induca o crestere a celulelor cardiace" in cazul acestor pacienti.

Mediafax

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies