Costel are 30 de ani, un copil de aproape trei ani si un diagnostic crunt: leucemie.
Diagnosticul a venit ca un fulger acum un an: "Eram la serviciu si am inceput brusc sa am dureri de oase si de muschi. M-am dus la doctor, iar acesta dupa cateva investigatii, m-a trimis direct la Fundeni. Aici mi-au dat vestea ca este leucemie, iar in prima faza nu stiam exact ce inseamna asta si cat de grav este".
Dupa ce a aflat mai multe despre boala sa, Costel a cedat psihic si a avut ganduri de sinucidere. Pentru ca in spitalele romanesti nu exista un ajutor de specialitate si pacientii nu pot discuta cu psihologi care sa ii poata indruma in asemenea cazuri, tanarul a trebuit sa isi gasesca curajul de a infrunta situatia in el insusi si in prieteni. Familia a fost cea care i-a dat puterea sa lupte cu boala si sa il faca sa intrezareasca o speranta. Tanarul este convins ca nu ar fi reusit sa treaca peste aceasta incercare fara sprijinul celor din jurul lui, care l-au ajutat, atat material, cat si spiritual.
Desi nu are incredere ca se va face bine, Costel a acceptat situatia si incearca sa isi faca tratamentul cat mai corect posibil si sa isi infrunte soarta cu demnitate in asa fel incat sa fie cat mai mult alaturi de copilul si familia lui.
In urma curelor de chimioterapie facute la Fundeni, starea lui de sanatate a fost afectata serios: se simtea obosit, fara putere si fara pofta de viata. Acum rezultatele pozitive au inceput sa apara."Ma asteptam ca intr-un an sa nu mai fiu, dar uite ca am supravietuit si acum incep sa ma simt din nou in putere", a declarat Costel. De asemenea, aceasta experienta l-a facut sa constientizeze ca sanatatea este lucrul cel mai important pentru o persoana.
Costel marturiseste ca cel mai greu in toata aceasta perioada, de aproape un an de zile cat a fost internat la Fundeni, i-a fost aflarea diagnosticului.
Totusi, Costel este foarte curajos si nu se invinovateste decat pe el pentru aceasta perioada a vietii sale: "Regret doar ca m-am imbolnavit. Simt ca eu sunt de vina pentru asta, ca am muncit prea mult, ca nu am dat atentie organismului atunci cand era cazul", a marturisit Costel.
Boala l-a schimbat fundamental pe tanar, dupa cum singur marturiseste: "Sunt mai milos fata de oamenii care sunt in suferina, pentru ca acum stiu ce inseamna. Inainte nu eram deloc asa".
Daca poate face cineva ceva pentru Costel, atunci sunt medicii si aparatura din Spitalul Fundeni.
Pentru Costel si toate persoanele care trec prin asa ceva este foarte important ca diagnosticarea stadiului bolii si stabilirea compatibilitatii cu donatorul sa fie una foarte precisa. De aceea, o dotare cat mai buna a Spitalului Fundeni, locul unde este tratat, cu aparatura moderna si perfomanta de cariotipare va putea face o diferenta semnificativa in cazul persoanelor atinse de aceasta maladie.
Programul "Energie pentru o sansa la viata", derulat de GDF SUEZ Energy Romania in parteneriat cu Daruieste Viata vizeaza crearea unui centru regional de diagnosticare in profunzime a cancerului de sange la copii si adulti in cadrul Institutului Clinic Fundeni. Programul are durata de un an si implica o contributie financiara de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy Romania.
"Energie pentru o sansa la viata" are drept obiectiv imbunatatirea indicatorilor de supravietuire in bolile hemato-oncologice la copii si adulti, respectiv cresterea ratei de supravietuire de la 50% la 80%.
Programul urmareste dezvoltarea infrastructurii de diagnostic prin achizitionarea a doua echipamente performante care vor ajuta la o mai buna diagnosticare si monitorizare a cancerelor de sange.
Astfel, laboratoarele de Citogenetica si de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni vor fi dotate cu doua echipamente moderne: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux.
Energie pentru fapte bune este platforma de responsabilitate sociala a GDF SUEZ Energy Romania si reuneste toate proiectele de implicare in viata comunitatii derulate de catre companie.