Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala a fost invitatul editiei din 15 octombrie a emisiunii “Dupa 20 de ani”.
Unde greseste agricultura romaneasca laudata pentru potentialul ei, dar mai putin pentru rezultatele concrete va fi una dintre temele dezbatute de comisarul european si Cristian Leonte, gazda emisiunii si jurnalistii Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul financiar”) si Claudiu Pandaru (redactor-sef Gandul.info).
Organizarea este prioritatea zero a guvernului in ceea ce priveste agricultura si totodata si marea ei problema, crede Ciolos, care subliniaza ca productia buna de anul acesta trebuie si valorificata: “Trebuie sa poti si sa stii sa vinzi”, mai spune Dacian Ciolos. Insa constanta in deciziile politice este un element esential pentru ca este nevoie de timp pentru dezvoltarea agriculturii, afirma comisarul european.
Intrebat de ce nu se asociaza producatorii romani, Dacian Ciolos a replicat ca este nevoie de “claritate legislativa, de facilitate fiscala, dar si de consultanti agricoli platiti de stat” pentru ca agricultura romaneasca sa se poata dezvolta. Organizarea in asociatii este necesara si pentru accesarea fondurilor europene, spune comisarul european, care adauga ca, din 2014, 3 milioane de euro vor intra suplimentar in Romania ca subventii pentru agricultura.
Toate subventiile vor cuprinde si o componenta eco, afirma Ciolos, care precizeaza ca valoarea acesteia se ridica la 30% pentru productiile “prietenoase” cu mediul. Cit priveste alimentele modificate genetic, desi aprobate de comisiile europene, Dacian Ciolos marturiseste ca le evita si ca aceasta este o decizie strict personala.
Majorarea ajutoarelor de instalare de la 25.000 de euro, la 40.000, cresterea preturilor la terenurile agricole si motivele pentru care e bine sa se investeasca in agricultura au fost alte subiecte dezvoltate de comisarul European Dacian Ciolos la “Dupa 20 de ani”.