Curiozitati: 11 lucruri pe care nu le stiai despre gura ta!


	Curiozitati: 11 lucruri pe care nu le stiai despre gura ta!
Data: 27 Iunie 2013

Cu ea vorbim, mancam, sarutam, fara sa ne gandim prea mult la aceste procese. Gura joaca un rol foarte important in sistemul digestiv, dar si in comunicare, fie ea verbala sau non-verbala. :)

Descopera 11 lucruri suprinzatoare despre gura ta:

1 Persoanele care au cerul gurii ingust sforaie mai des. Asta se intampla din cauza faptului ca respira mai putin oxigen in timpul somnului.

2 85% dintre oameni pot sa isi curbeze limba, ca si cum ar fi un sul de hartie.

3 Prin sarut, te poti astepta ca partenerul sa iti transfere in jur de 256 de colonii de bacterii. Si tot cam atatea ii dai si tu lui/ei. Aproape 50% dintre bacteriile care traiesc in gura se gasesc pe limba.

4 Daca gura ta ar fi complet uscata, nu ai putea simti niciun fel de gust.

5 Gustul este cel mai slab dintre cele 5 simturi (o mica recapitulare: vaz, auz, miros, pipait, gust).

6 Unele medicamente, deficienta de vitamine, loviturile la cap, tumorile pe creier, expunerea la prea multe chimicale si radiatia – toate acestea pot provoca tulburari ale gustului.

7 Daca esti dreptaci, ai tendinta sa mesteci mancarea mai mult pe partea dreapta. Si invers, daca esti stangaci, iti place sa mesteci mai mult pe cea stanga.

8 Ca si amprentele digitale, amprentele de pe limba sunt unice.

9 Cel mai puternic muschi voluntar din tot corpul uman este limba. Limba este singurul muschi din corp care e atasat la un singur capat. Chiar si cand dormi, limba lucreaza pentru tine si impinge saliva spre gat. In procesul vorbirii, se flexeaza in jur de 72 de muschi.

10 Exista in jur de 9.000 de papile gustative pe suprafata limbii, in gat si pe cerul gurii. In general, fetele au mai mult papile gustative decat baietii. Media de viata a unei papile gustative este de 10 zile.

11 In decursul vietii, oamenii produc cam 37.854 de litri de saliva (adica aproximativ 1.5 litri de saliva pe zi!). Aceasta e necesara pentru gust – pana cand mancarea nu e dizolvata de saliva, nu o putem gusta.

Sursa: dentalhygienistschools.com

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies