De fiecare data cand vii cu pungile pline de legume si fructe proaspete cumparate de la piata, te simti tentat sa le pui pe toate in acelasi loc si sa te odihnesti dupa intensa sesiune de cumparaturi. Nu face aceasta greseala, deoarece, depozitate corect, alimentele proaspete isi vor pastra aroma mai mult timp.
Un bun bucatar, fie ca este amator, fie ca detine diplome care ii atesta capacitatile, trebuie sa stie cateva reguli de baza prin care sa pastreze prospetimea si gustul bogat al ingredientelor folosite. Toate fructele si legumele sunt unice si au nevoie de conditii diferite de stocare pentru a se pastra in forma maxima.
Iata o lista cu cele mai comune fructe si legume si cum trebuie sa fie corect depozitate:
1. Rosii
Rosiile nu trebuie niciodata puse in frigider. Poti, in schimb, sa le pastrezi la temperatura camerei timp de maxim trei zile. Frigul le face sa se inmoaie si le diminueaza aroma.
2. Cartofi si ceapa
Ambele pot fi depozitate in hartie sau material textil intr-un loc intunecat, timp de o luna. Nu le pune la un loc insa, pentru ca ceapa absoarbe umezeala cartofilor si emite etilena, care accelereaza procesul de invechire al cartofilor.
3. Mere
Daca vrei sa te bucuri de aroma lor puternica, le poti depozita in frigider, in partea de jos a acestuia, intr-o punguta de plastic.
4. Ierburi
Patrunjelul, menta sau coriandrul pot fi puse la frigider in pungi de plastic si pastrate acolo timp de o saptamana. Cimbrul, rozmarinul si arpagicul rezista doua saptamani, insa busuiocul nu are ce cauta la temperaturi scazute deoarece se innegreste. Pune frunzele intr-un pahar cu apa, acopera-l cu o punguta de plastic si tine-l la temperatura camerei timp de o saptamana.
5. Citrice
Citricele rezista la frigider timp de trei saptamani. Daca ai nevoie de sucul lor pentru o anumita reteta, scoate-le de la rece, tine-le cateva ore in bucatarie si abia apoi stoarce-le.
Cat despre necesitatile de depozitare ale altor fructe si legume, iata care dintre ele pot fi tinute la frigider: caisele, fructele de padure, broccoli, varza, morcovii, conopida, strugurii, ciupercile si dovleceii.
La temperatura camerei pot sa pastrezi: bananele, castravetii, vinetele, ghimbirul, ananasul, ardeii grasi, portocalele.