Reusita extraordinara. Cazul unei fetite nascute seropozitiva ofera o noua speranta pentru vindecarea de SIDA


	Reusita extraordinara. Cazul unei fetite nascute seropozitiva ofera o noua speranta pentru vindecarea de SIDA
Data: 06 Martie 2014

O fetita nascuta infectata cu virusul care declanseaza SIDA, tratata cu antiretrovirale, nu mai prezenta, la 11 luni de la inceperea tratamentului, nicio urma de infectie, au anuntat miercuri oamenii de stiinta americani.

Medicii americani au salutat acest al doilea caz din lume care ofera speranta vindecarii de SIDA, in cazul unei interventii medicale precoce.

Ei au administrat pacientei antiretrovirale la patru ore dupa ce a fost nascuta de o mama seropozitiva si nu au incetat de atunci tratamentul, a precizat medicul Yvonne Bryson, profesor de pediatrie la facultatea de medicina din cadrul Universitatii California din Los Angeles (ACLA), consultant care a luat parte la ingrijirile medicale acordate bebelusului.

Studiul a fost coordonat de medicul Audra Deveikis, un pediatru specializat in maladii infectioase de la spitalul pentru copii din Long Beach, in California.

Rezultatele au fost prezentate la Conferinta despre retrovirusuri si infectii oportuniste (CROI), organizata in aceasta saptamana la Boston.

"Ceea ce este remarcabil la acest bebelus este rapiditatea cu care virusul a disparut, testele ADN fiind negative atunci cand ea avea sase zile si au continuat sa fie negative de atunci", a explicat Yvonne Bryson, precizand ca bebelusul a ramas sub tratament cu antiretrovirale.

"In acest stadiu nu vorbim inca despre o vindecare, ci de remisie. Totusi, singura metoda prin care am sti cu exactitate ar fi sa oprim tratamentul cu antiretrovirale", a spus ea, subliniind faptul ca sarcina virala a ramas nedetectabila.
 

Primul caz al unui nou-nascut seropozitiv care aparent s-a vindecat dupa ce a fost tratat imediat dupa nastere cu antiretrovirale a fost anuntat in martie 2013, tot in cadrul conferintei CROI.

Fetita nascuta in statul Mississippi dintr-o mama infectata cu HIV a primit antiretrovirale la mai putin de 30 de ore dupa venirea ei pe lume, mult mai devreme decat se procedeaza in mod normal cu nou-nascutii cu risc ridicat de a fi contaminati.

Ea a fost tratata pana la 18 luni, varsta incepand de la care medicii i-au pierdut urma vreme de 10 luni si in timpul carora fetita nu a mai primit tratament. Niciunul dintre testele sangvine efectuate ulterior nu au mai detectat prezenta HIV. Doar urme de virus au fost detectate de analizele genetice, insa acelea erau insuficiente pentru multiplicarea virusului.

"Faptul ca bebelusul nascut in California a beneficiat de o reducere atat de rapida a prezentei virusului, devenit nedetectabil, ne face sa speram ca acest bebelus ar putea urma exemplul fetitei din Mississippi, care continua sa fie monitorizata", a spus Yvonne Bryson.

Medicul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru alergii si maladii infectioase (NIAID), a spus ca faptul ca virusul ramane nedetectabil "este o veste buna, care sugereaza - fara a dovedi deocamdata - faptul ca virusul nu va reaparea probabil dupa ce medicii vor opri terapia antiretrovirala".

Gratie acestor doua cazuri, "am invatat ca tratand nou-nascutii infectati cu HIV cu antiretrovirale la mai putin de o ora dupa nastere, avem sanse foarte bune de a suprima virusul pana la un nivel nedetectabil si chiar sa nu il mai vedem reaparand dupa oprirea tratamentului antiretroviral", a adaugat acelasi medic american.

MEDIAFAX

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies