Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este una dintre cele mai mari și mai celebre sculpturi din întreaga lume și este vizitată anual de aproape 2 milioane de oameni, însă puțini sunt cei care știu că un român a avut o contribuție considerabilă la realizarea impresionantei statui.
Mai exact, autorul chipului Mântuitorului este sculptorul gălățean Gheorghe Leonida.
Leonida s-a născut la Galați, in 1892 și a terminat Conservatorul de Arte Frumoase, in București, la secția de sculptură. Românul a debutat in 1915, la un salon național.
Gheorghe Leonida si-a intrerupt apoi studiile si a luptat in Primul Razboi Mondial. Intors de pe front câtiva ani mai tarziu, sculptorul si-a continuat studiile de arta in Italia, timp de trei ani, iar lucrarile sale au primit numeroase aprecieri si premii la Roma.
In 1925, Leonida s-a mutat la Paris, unde o lucrare a sa intitulată "Diavolul" a fost apreciată cu un premiu important. Românul l-a cunoscut apoi pe sculptorul polonez Paul Landowsky, care tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Iisus Mantuitorul).
Sculpturile lui Gheorghe Leonida impresionau mai ales prin expresivitatea chipurilor pe care artistul le realiza, așa că Landowsky i-a propus să sculpteze capul statuii devenită simbol al Americii Latine.
Statuia lui Iisus Mantuitorul a fost începută in 1926 si terminată 5 ani mai tarziu. Cu o statura impresionantă de 30 de metri si cântarind peste 600 de tone, statuia a devenit o emblemă a creștinătății ți a Braziliei și atrage în jur de 1,8 milioane de vizitatori anual.