Cel mai spectaculos desert de la MasterChef. Cofetarul Ana Consulea te invata sa faci tarta cu ciocolata si zmeura


	Cel mai spectaculos desert de la MasterChef. Cofetarul Ana Consulea te invata sa faci tarta cu ciocolata si zmeura
Data: 14 Noiembrie 2014

Cel mai spectaculos desert de la MasterChef a fost si cea mai grea proba a acestui sezon. Concurentii MasterChef au fost nevoiti sa reproduca tarta cu ciocolata si zmeura a Anei Consulea. Acum, va provocam si pe voi sa o incercati. Reteta o aveti mai jos.

La doar 24 de ani a reusit sa-si creeze un nume in lumea iubitorilor de dulce din Bucuresti, dupa ce a studiat patiseria in Franta si a obtinut o diploma extrem de pretioasa de la Scoala de Cofetari din Montbeliard. Acolo, a luat lectii de la unul dintre cei mai buni 100 de cofetari artizani ai lumii, Eric Vergne, si a cunoscut si alte nume mari ale cofetariei franceze, precum Pierre Herme (zeul macarons) sau Mickael Azouz. Dupa ce si-a terminat studiile, Ana s-a intors in Romania unde a reusit deja sa-si faca cunoscute deserturile prin restaurantul familiei sale, Zexe. Poti sa citesti mai multe despre povestea ei in acest interviu. De asemenea, Ana a tinut si un mic curs online de facut macarons, special pentru cititorii Foodstory.ro: Cofetarul Ana Consulea, de la Zexe Cofeturi, te invata sa faci macarons

Invitata la MasterChef, Ana a reusit sa impresioneze nu doar cu prezenta sa, ci si cu un desert care poate fi catalogat cu usurinta drept arta. Reproducerea lui de catre concurentii aflati in competitie a reprezentat cea mai grea proba a acestui sezon.

Daca vrei sa incerci si tu reteta de tarta cu ciocolata si zmeura, Ana iti explica, pas cu pas, cum se face:

1. Blat de tarta

120 g unt 75 g zahar 200 g faina 25 g migdale pudra 2 g sare 1 ou

In mixer se freaca untul  cu zaharul. Se adauga faina, pudra de migdale, sarea si la sfarsit oul. Se pune la frigider 15 minute. Se intinde cu facaletul si se decupeaza/ taie in forma rotunda sau dreptungiulara FARA MARGINI. Se baga la cuptor 12 minute la 180 grade.

2. Gem de zmeura

200 g zmeura 100 g zahar Sucul de la o jumatate de lamaie

Gemul se toarna intr-o forma rotunda/ dreptungiulara care sa fie cu 2 cm mai mica decat forma cu care s-a decupat blatul de tarta si se baga la rece.

3. Cremmeux de ciocolata 66%

125 g ciocolata 55 ml lapte 125 ml frisca lichida 40 g galbenus (2 galbenusuri) 25 g zahar Jumatate de baton de vanilie 15 g  unt

Intr-o oala se pun pe foc laptele, frisca lichida si vanilia.
Intr-un castron se cantaresc  galbenusul si zaharul care se amesteca bine cu un tel.
Cand laptele incepe sa fiarba pe margini se toarna peste galbenus si se amesteca . Se toarna totul inapoi in oala si se fierbe pana la 82 grade C amestecand continuu. Turnam totul peste ciocolata maruntita. Adaugam untul si amestecam cu telul.
Trei sferturi din cremmeux se toarna peste gem, in forma. Restul se pune la rece. Cu el vom umple choux-urile.

4. Crumble din biscuiti

200 g biscuit integrali 60 g unt 25 g zahar

In blender macinam biscuitii peste care punem zaharul si untul topit. Intindem amestecul pe o foaie de copt si bagam la cuptor 10 minute la 150 grade. Cand s-a racit, faramitam crumble-ul cu mana.

5. Trufe de ciocolata neagra 72% ( pentru 5 trufe)

100 g ciocolata 72% 100 g frisca lichida 20 g miere

Pentru inrobat:

50 g ciocolata 72% 20 g cacao

Punem ciocolata, frisca si mierea la fiert amestecand continuu cu un tel. Cand amestecul este omogen il turnam intr-un castron si il punem la frigider 3 ore.
Cand s-a intarit facem bilute pe care le dam prin cele 50 g ciocolata topita si mai apoi prin cacao. Se pun la frigider si se mananca dupa 1 ora. Cele mai bune trufe sunt cele care au stat minim 2 zile la frigider.

6. Choux cu ciocolata ( pentru 20 bucati)

125 ml apa 60 g unt 75 g faina 125 g ou ( un ou are in medie 50 g) 2 g sare   

Pe foc punem apa, untul si  sarea. Cand se topeste untul adaugam faina si amestecam rapid cu o lingura de lemn. Punem din nou pe foc si amestecam cca 3 minute. Luam de pe foc si adaugam unul cate unul, ouale. Choux-urile se pun cu poche-ul si un dui de 8 cm pe o foaie de copt. Bagam la cuptor 12 minute la 200 grade. Cand s-au racit le umplem cu restul de cremmeux.

7. Placute de ciocolata

100 g ciocolata 66%

Se topeste ciocolata si se pune putin la rece. Cand incepe sa se ingroase se intinde in trat subtire pe o foaie de copt. Se baga iar la rece. Cand se intareste se rupe in bucati.

8. Glasaj ciocolata 66%

100 g ciocolata 125 g frisca lichida 20 g unt

Frisca fiarta se toarna peste ciocolata maruntita. Se adauga untul topit si se amesteca din centru spre margini, invartind usor castronul.

Montaj:
Cremmeux-ul se scoate din forma si se glaseaza cu glasajul de ciocolata. Se asaza cu grija pe blatul de tarta. Pe marginile cremmeux-ului punem atent crumble-ul. Partea de sus o decoram cu trufe, zmeura, choux-uri si placate de ciocolata.
 

Modifică setările cookies