Concurentii MasterChef povestesc cum li s-a schimbat viata dupa terminarea show-ului de la ProTV.
Bogdan Alexandrescu – Dexter lucreaza cu Chef Florin Dumitrescu
“Dupa incheierea competitiei viata mea s-a schimbat radical, pot sa spun ca a luat o turnura de 180 de grade. Ca persoana nu m-am schimbat sau cel putin asa imi place sa cred, insa mi s-au intamplat doar lucruri extrem, extrem de bune si de placute. Am tot primit oferte, mult mai multe decat ma asteptam sa primesc, insa deocamdata simt ca am facut alegerea corecta si cea mai potrivita. Toti trei suntem tineri si chiar putem sa schimbam mentalitati.
Propunerea lui Chef Florin a venit la cateva zile dupa incheierea emisiunii si pot sa spun ca nu am stat pe ganduri, am spus da din prima, am ignorat toate celelalte oferet desi apreciez foarte mult persoanele care mi le-au facut, le respect. Pe moment consider ca aici imi e locul. Dimineata incepem cu pregatirile pentru ziua respectiva, pregatim sosurile, anumite preparate, facem “mis en place”-ul, apoi efectiv gatim si montam farfuriile, sub atenta suprvaeghere a lui Chef Florin, care, daca nu este multumit (ceea ce nu s-a intamplat pana acum), le intoarce inapoi, nu trimite la masa nimic daca nu e perfect.”
Alex Petricean – D’Artagnan, coleg cu Dexter in restaurantul lui Chef Florin Dumitrescu
“Viata mea s-a schimbat radical dupa experienta Masterchef, asta o pot spune clar si raspicat. Am simtit nevoia sa bat fierul cat e cald, astfel ca imediat dupa sfarsitul competitiei m-am inscris la o scoala de atestare profesionala in gastronomie si am facut practica in restaurantul unui hotel important de 5 stele din centrul Bucurestiului. In momentul de fata sunt bucatar cu acte in regula. Cu Chef Florin am discutat destul de mult dupa terminarea emisiunii (mai ales in ceea ce priveste viitorul meu in gastronomie), dandu-mi cateva sfaturi foarte utile cu privire la oportunitatile ce se pot ivi. Oferta a venit in momentul in care a stiut concret ca va fi responsabil de bunul mers al unui restaurant deosebit. M-a sunat si mi-a expus indraznetele sale idei legate de posibila colaborare. Totul a sunat minunat, mai ales ca stiam ca voi face echipa in bucatarie cu bunul meu prieten Bogdanel Alexandrescu. Mai departe ne-am consultat impreuna si la doua zile dupa prima discutie am decis sa acceptam aceasta propunere onoranta. Nu ne pare deloc rau, ba din contra, ii multumim lui Chef Florin pentru increderea acordata. Nu-i putin lucru sa beneficiezi din primul moment de credit deplin in bucatarie.”
Alex Cirtu – Teacher cu abilitati gastronomice
“Viata mea dupa MasterChef este mult mai frumoasa. Ma saluta oamenii pe strada sa ma felicite pentru parcursul meu in cadrul acestui concurs si pentru caracterul de care am dat dovada, ma intreaba despre diverse retete sau daca m-as mai inscrie si pe viitor la urmatoarele sezoane, iar bineinteles raspunsul meu este intotdeauna afirmativ. Am in plan cateva proiecte de caritate impreuna cu concurentii MasterChef (absolut toti s-au pronuntat dispusi sa ajute) si incet, incet speram sa determinam oamenii cu putere de influenta foarte mare in aceasta tara sa ia si ei la randul lor masuri. Daca fiecare persoana cu un trai cat de cat decent ar ajuta catusi de putin pe cineva nevoias, pana l-ar pune pe picioare, nu ne-am mai confrunta cu situatia de-acum. De-a lungul anilor, impreuna cu scoala am incercat sa ajutam cat am putut de mult pe toti cei care au nevoie si desi de multe ori pare ca o picatura de apa in ocean, noi nu ne-am pierdut speranta. Pana acum am putut ajuta fundatii ca: Inocenti, Remar, Asociatia Vasiliada, Asociatia Cainilor de Salvare, Asociatia Sindrom Down Bucuresti, Asociatia Sf. Stelian, Asociatia Concordia, Asociatia A doua sansa si Maya’s children.
Am strans bani pentru copiii din Africa organizand competitii sportive si speram sa ajutam din ce in ce mai multi oameni, asa cum putem si cand putem noi. Mi-ar placea sa pot introduce ca disciplina gastronomia in scolile romanesti si totodata sa le ofer copiilor oportunitatea de a manca o mancare calda macar o data pe zi. Sunt scoli de cartier, care-si desfasoara activitatea in conditii precare cu elevi pentru care cred ca ar insemna foarte mult daca ar putea manca la cantina din incinta scolii.
Si visez ca pe viitor sa am propria mea emisiune de gatit :). Cred c-as putea ajuta si mai multi oameni din acest punct de vedere. Dupa terminarea emisiunii am ramas in relatii bune cu multi concurenti. M-am intalnit foarte putin cu Lili si Dorin si Mihai Merisanu, pentru simplul fapt ca locuiesc in afara Bucurestiului, dar vorbim destul de des pe Facebook. De altfel, vorbesc zilnic cu Petru, Mehrzad, Cristi Papusoiu si Iris (de ei sunt cel mai apropiat), destul de des cu Mimi, Bogdanel, Bogdan Lupoiu, Magda, D’Artagnan, Flavia si ocazional cu Gabi Godeanu si Sissoko. Cu Mehrzad, Petru, Iris si Diana Soare am si gatit de cateva ori la mine la scoala impreuna cu copiii. Copiii au fost foarte fericiti de fiecare data cand au avut cate un invitat de la MasterChef sa ii ajute la gatit. Sunt fani infocati ai show-ului si sunt niste bucatari in devenire cu un potential fantastic.”
Petru Buiuca - primul MasterChef al Romaniei
“Indiferent de faptul ca difuzarea MasterChef s-a terminat de aproape o luna de zile, efectele acestui concurs au ramas la fel de ”vii”. Asa cum am mai declarat, viata mea s-a schimbat. Am cunoscut mai multa lume si am putut sa mi fac mesajul vazut si auzit de foarte multi dintre romani. Prezentul ma gaseste cu acelasi job, dar cu mai multa initiativa! Lucrez, atat cat timpul imi permite, sa mi adun retetele personale si sa gasesc metode de a le imbunatati. Imi place sa fac lucrurile bine. Ma ghidez dupa principiul ”incet, dar sigur”.
Din fericire pentru mine, nu au fugit fanii si pentru asta le multumesc sincer. Lumea a inteles ca imi doresc sa ofer calitate si nu cantitate. Noutatile ar fi punctate prin participarea mea la petreceri private. Lumea are o usoara retinere in a realiza astfel de cereri, dar atunci cand o fac isi dau seama cat de usor e totul! In momentul de fata imi construiesc parteneriate. Deocamdata exista o firma cu care, pe parte logistica, colaborez excelent. Dar caut. Doresc sa lansez intr-o forma sau alta materiale video. Analizez, vorbesc si cer sfaturi. Nu mi-as fi inchipuit care e nivelul de munca din spatele unor astfel de initiative.
Imi doresc multe: sa lansez carti de bucate si chiar sa umblu prin tara cu mesajul meu - e usor sa gatesti atat timp cat te si distrezi! In momentul in care voi primi banii voi accelera lansarea site-ului personal, care deocamdata are doar pagina de facebook: photobites.ro. Mi-am dat seama ca implica foarte mult timp si bani. Am planuri mari cu acesta. Doresc sa il transform intr-o platforma pentru tineri, batrani, copii, parinti, frati, bunici. E ceva nou si clar nu s-a mai facut! E alta abordare!
De un lucru sunt absolut sigur: ”MasterChef” te schimba, iti da un impuls si iti cere sa faci ceva pentru toti si pentru tine! Si tatuajul imi aduce aminte zilnic de mine si realizarile mele. Plus ca am pofta de gatit si sa le vorbesc oamenilor, sa ma vada, sa ma auda si sa ii fac sa zambeasca. Nu ma vad intre 4 pereti. Nu acum... deocamdata vreau sa ma distrez gatind!”
Flavia Meterez
”M-am reintors la ale mele dupa terminarea show-ului, la familie, prieteni, atelier, biblioteca, preocupari, concerte, expozitii, haladuit prin lume, casa, scoala... S-a terminat si sesiunea studentilor intre timp, am trecut si notele, acum urmeaza examenele mele (sunt in anul al II-lea la doctorat). Abia astept vacanta, am multe de vazut vara asta (Documenta de la Kassel, Bienala de la Venetia, cea de la Paris), de relaxat, de amuzat, de iubit, de savurat, multe de recuperat. Am mai gatit pentru familie si prieteni. Gatesc pentru mine zilnic.
Am fost - din lipsa de timp - la un singur eveniment de bucatareala, insotind un prieten, am intrat in bucataria fabuloasa a lui Chef Bucsa. A fost o experienta minunata unde am si gustat o dulceata de rosii chery extraordinara. Cum ma mai eliberez un pic, voi reveni in bucataria lui, vreau sa particip la un eveniment mare, pregatit de echipa lui. Si mai vreau sa merg la Chocolat sa-mi bag metaforic nasul prin castroanele lor si degetelele prin bunatati. Imi plac dulciurile mult de tot.
N-am facut cursuri de bucatar si nici nu intentionez. Prefer sa las spontaneitatea sa actioneze in bucatarie, asta ma si incita, jocul. Ador sa ma joc cu arome, culori si texturi. Am ramas in legatura cu majoritatea concurentilor ce au intrat in bucataria MasterChef. Ne mai vedem din cand in cand. Ne povestim pe Facebook ultimele noutati, juratii MasterChef ne mai saluta, dau sfaturi sau posteaza poze cu realizari de-ale lor. Sunt in relatii bune si ii vizitez din cand in cand si pe Chef Florin si pe minunata lui iubita, Cristina.
Chiar saptamana trecuta am fost cu un prieten la restaurantul pe care acesta il conduce sa ma rasfat cu fabuloasele lui sarmalute in foi de dud. Imi plac accesoriile si am o colectie destul de mare. Legat de palariute, buna mea prietena Raluca Alexandru are o colectie fabuloasa de palarii, deci am o sursa inepuizabila.”
Mimi Nicolae
”Este adevarat, viata mea s-a schimbat in bine dupa acest concurs, am cunoscut oameni minunati, participam la diverse evenimente, gatesc cu aceeasi dragoste, dar sunt mult mai curajoasa in ceea ce fac. Si am o familie minunata care ma sustine! Am ramas prieteni cu Alex Petricean, Bogdan Alexandrescu, Sidia Sissoko, Florin Dumitrescu.
Cu Siso chiar am participat de curand la un eveniment si a iesit nemaipomenit! Cat despre Chef Florin il pot numi mentorul nostru. Nu am facut inca cursuri de bucatar, dar ma gandesc serios la asta, am foarte multe idei pe care abia astept sa le pun in practica.”
Mehrzad Moghazehi
”Dupa MasterChef am primit mai multe oferte si propuneri de colaborare. Sunt in discutii cu un restaurant din provincie, pentru un contract de imagine. Inca nu mi-am schimbat job-ul, dar in curand cred ca se va intampla si asta. Am propuneri pentru cateva evenimente, una dintre ele se refera la organizarea de seri orientale in diferite restaurante.
Am avut evenimentul de la British School cu Alex si Petru, am fost la concursul de gatit in aer liber de la Arad cu Alexandru Cirtu, Iris Lungu si Cristian Papusoiu. Si as vrea sa particip la toate concursurile de gatit care vor avea loc in Romania :). Lucrez la site-ul meu, vreau sa ii dau drumul cat mai repede, acum e faza de constructie (http://www.retetedetop.ro/). Ma vad des cu Alexandru Cirtu, am fost cu Papusoiu si Iris la concurs, ma mai vad si cu Gabi Godeanu si Magda, cu majoritatea vorbesc la telefon sa ii intreb de sanatate.”
Gabi Godeanu si-a deschis rotiserie
”Am fost foarte ocupat cu o rotiserie, care se numeste Halal. Da, este foarte adevarat ca mi-am deschis aceasta afacere si, multumesc lui Dumnezeu, clientii sunt multumiti de serviciile pe care le oferim. Afacerea ese una micuta pentru inceput, cu potential de dezvoltare foarte mare. Romanilor le place manance. Cu aceasta rotiserie am cautat sa introduc un sistem simplu care sa poata fi utilizat si de oamenii care sunt mai slab pregatiti profesional. In emisiunea MasteChef se pregateau preparate foarte complexe, avand la dispozitie o bucatarie echipata profesional.
In functie de starea economica a tarii, in functie de veniturile oamenilor, am cautat sa vin cu niste preparate care sunt dorite, apreciate de marea masa a populatiei si sa pregatesc puiul, rata, prepelitele, curcanul, iepurele in asa fel incat clienti sa se intoarca si a doua oara. Iar pretul mi-am dorit sa fie mai mult decat rezonabil. Fiecare client care ma recunoaste si apreciaza ceea ce fac este un castig pentru viitorul firmei mele.”
Sidia Sissoko
”Dupa terminarea show-ului am fugit si m-am inscris la o scoala de bucatari a carei diploma este recunoscuta atat in tara, cat si in Uniunea Europeana. Consider ca pentru a fi un profesionist intr-un domeniu trebuie sa ai cunostinte teoretice si practice solide. Mi-am luat diploma cu 10 (!!!) :) si urmez mai departe cursurile de bucatar chef in cadrul aceleiasi scoli. Am primit mai multe propuneri de colaborare, insa pana acum nu am dat curs nici uneia. Am hotarat sa folosesc acest timp pentru a deveni bucatar chef cu acte in regula si a ma pregati atat teoretic, cat si practic in vederea alcatuirii unui super portofoliu culinar. Am mormane de carti sub pat, sute de site-uri explorate si o multime de retete experimentate si reinventate.
Bucataria mea arata uneori ca scena pe care au avut loc experimente chimice extreme. Am participat insa la evenimente culinare, atat in tara, cat si in Bucuresti. La ultimul am participat alaturi de Mimi. A fost un eveniment culinar delicios. Am pastrat legatura cu o mare parte din fostii concurenti, in special cu Mimi, cu D'Artagnan si Bogdan Alexandrescu, pe care am ajuns sa ii consider adevarati prieteni. Dintre jurati am o legatura stransa cu Florin Dumitrescu, ale carui calitati umane si profesionale le stimez si apreciez. Florin continua, cu deschiderea caracteristica, sa ma sfatuiasca si sa ma indrume in domeniul gastronomic.”
Andreea Moldovan
”Dupa terminarea emisiunii, evident ca mi-am petrecut cat mai mult timp alaturi de familia mea, am fost intr-o vacanta frumoasa si am continuat sa gatesc. Tin legatura cu cei care m-au sustinut in timpul concursului pe pagina mea oficiala de pe Facebook, pe care am trasformat-o intr-un mic blog unde postez fotografii cu ce gatesc si le raspund la intrebari.
Despre proiectul in care sunt implicata inca nu va dezvalui mult, va spun doar ca este vorba de un concept de 5 stele, intr-o locatie de vis din Bucuresti. Am pastrat legatura cu fosti concurenti, vorbesc destul de des cu o parte din ei.
Cat despre lucrul intr-o bucatarie profesionista, asta mi-am dorit de mult timp, insa am ales sa ma concentrez pe cresterea si educarea fetitei mele. Acum ca va incepe gradinita, imi voi imparti timpul altfel.”