Casa inteligenta, cu sera in mijloc - inventia unor tineri romani care impaca tehnologia cu natura


	Casa inteligenta, cu sera in mijloc - inventia unor tineri romani care impaca tehnologia cu natura
Citeste mai mult despre: casa inteligenta, inventii, tehnologie,
Data: 31 Octombrie 2013

Revoltati ca trebuie sa-si traiasca viata intre betoanele orasului, mai multi tineri au proiectat o casa inteligenta, cu o sera in mijloc. Plantele cultivate acolo ar putea asigura si aerul din locuinta.

Inventatorii sustin ca vor incepe constructia anul viitor, in Capitala, iar casa va reprezenta Romania la cea mai mare competitie mondiala pentru proiecte de viitor.

"Conceptul nostru impaca spatiul cu era tehnologica si cu natura", spun tinerii inventatori.

Casa solara pe care o propun inventatorii romani este o alternativa la blocuri, betoane si poluare. Tinerii au deja o macheta si vor incepe constructia peste patru luni.

Vezi VIDEO pe stirileprotv.ro

Laura Siu: "La parter gasim zona de living, bucataria, o baie si camera tehnica, totul este open space, interiorul este minimalist. Iar la etaj avem doua dormitoare, unul matrimonial si unul pentru copil. Regasim o baie si la etaj".

In viitor am putea vedea si ansambluri rezidentiale formate din casele inteligente, cu gradina interioara inclusa, care deocamdata sunt foarte scumpe.

Horia Iovu: "Varianta prototip costa undeva la 180.000 de euro, dar varianta industrializata va costa mai putin".

Ar putea ajunge chiar la 50.000 de euro, iar dotarile vor putea fi alese ca la o masina. Apa de ploaie este reciclata, la fel si apa menajera, iar plantele din sera casei vor fi udate cu aceste rezerve. Caldura si electricitatea sunt generate de panouri solare.

La targul "Comunitatile viitorului", deschis la Biblioteca Nationala, au venit si inginerii de la Iasi care au castigat o medalie in Malaezia pentru casa lor in forma de evantai.

Alexandru Stanila, profesor Universitatea Gheorghe Asachi Iasi: "Cu cat suprafata constructiei este mai mare, cu atat pretul este mai mic. Spre exemplu, un modul de 99 de metri patrati scade sub 30.000 de euro".

Aceeasi echipa a inventat si profilul anticutremur, care ar putea rezolva cea mai mare problema a cladirilor vechi din Bucuresti sau din lume, rezistent la un seism de 8 pe scara Richter.

Este vorba de o plasa speciala care nu lasa betonul sa treaca, impregnata cu profile asemanatoare celor ce sustin peretii de rigips in prezent.

Totul ar costa cu 20% mai putin decat orice solutie de consolidare seismica folosita in prezent.

Modifică setările cookies