Baby-boom in Asia. De ce se grabesc asiaticii sa faca copii in anul dragonului


	Baby-boom in Asia. De ce se grabesc asiaticii sa faca copii in anul dragonului
Citeste mai mult despre: copii, zodiac,
Data: 20 Ianuarie 2012

Anul dragonului, care va incepe luni, potrivit calendarului lunar, promite curaj si intelepciune pentru copiii nascuti sub auspiciile sale, potrivit unor credinte ancestrale, insa el vine o data la 12 ani, motiv pentru care declanseaza un veritabil baby-boom in Asia.

"Bineinteles ca sunt fericita", spune Cassandra Cheong, in varsta de 26 de ani, iesind dintr-o clinica din Singapore. "Insa mama si ceilalti membri mai in varsta ai familiei mele sunt si mai incantati decat mine pentru faptul ca voi avea un bebelus dragon", spune tanara, care va naste o fetita peste cateva saptamani.

Anul dragonului, care va urma, incepand de luni, anului iepurelui, este considerat ca fiind cel mai propice din tot calendarul lunar. Un copil nascut sub semnul dragonului, simbol al imparatilor Chinei, va aduce noroc si fericire intregii sale familii, potrivit astrologiei chinezesti.

Astfel, anii dragonului au coincis intotdeauna cu anii in care au fost inregistrate varfuri ale ratei natalitatii in China, unde se prevede pentru 2012 o crestere cu 5% a numarului nasterilor, potrivit agentiei de presa oficiale China Noua. Acelasi fenomen este asteptat sa se intample si in Hong Kong, Taiwan si Singapore.

La Hong Kong, teritoriu chinezesc semiautonom, autoritatile incearca sa limiteze afluxul de chinezoaice venite sa nasca in aceasta fosta colonie britanica, cu scopul de a obtine astfel dreptul de rezidenta si, automat, dreptul la educatie pentru bebelusii lor. in precedentul an al dragonului, 2000, s-a inregistrat o crestere a nasterilor cu 5,6%.

 

Numarul de locuri din spitale rezervate chinezoaicelor de pe continent si femeilor straine a fost plafonat de autoritati, care au decis sa asigure "prioritatea pentru rezidentii din Hong Kong", a explicat un purtator de cuvant al autoritatilor sanitare din Hong Kong.

 

Anul dragonului este, insa, o adevarata oportunitate pentru Singapore, care incearca din rasputeri sa lupte contra scaderii ratei natalitatii: cu 1,15 bebelusi pentru fiecare femeie, aceasta rata este foarte departe de cea de reinnoire a populatiei, care are valoarea de 2,1. Lipsa fortei de munca provoaca un aflux de straini, care reprezinta un sfert din populatia totata de 5,2 milioane de locuitori ai acestui oras-stat.

"Ne va aduce un ajutor, insa acesta va fi temporar", a spus Shirley Sun, profesor de sociologie la Nanyang Technological University.

Numarul nasterilor a crescut cu peste 10% in Singapore in 2000 si in 1988, cei mai recenti doi ani ai dragonului. in 2012, Tan Kok Hian, directorul departamentului de obstetrica din spitalul public pentru femei si copii KKH, prevede o crestere de cel putin 8% a nasterilor.

Aceeasi tendinta a putut fi observata chiar si in acele tari in care etnia chineza reprezinta o minoritate, precum in Malaysia. Ginecologul obstetrician M Devindran spune ca a remarcat, in clinica lui, "o crestere de 10-15% a numarului de cupluri chineze care incearca sa aiba un copil. Anul dragonului este foarte puternic", a explicat el.

MEDIAFAX

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies