Aplicatii pentru telefoane mobile si tablete prin care vor fi detectati pietonii in trafic si ceata, avand ca scop prevenirea accidentelor rutiere, sunt dezvoltate de cercetatorii de la Universitatea Tehnica din Cluj, in cadrul unui proiect european, primele rezultate fiind asteptate in 2015.
Mihai Negru, cercetator la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca (UTCN), a declarat ca proiectul COMOSEF are o valoare de 1,5 milioane de lei si se desfasoara pe mai multe componente, de la recunoasterea pietonilor in trafic pana la detectarea cetii, potrivit MEDIAFAX.
"Proiectul COMOSEF este unul cu finantare europeana de 1,5 milioane de lei si urmareste dezvoltarea unor aplicatii de asistare a conducerii pe dispozitive mobile - telefoane sau tablete, si de recunoastere a pietonilor din imagini infrarosii. Pe dispozitivele mobile avem alte doua componente, una care se refera la detectia pietonilor in scene de trafic, mai ales urban, a doua fiind de detectie a cetii din imagini, pentru a-l informa pe sofer care este distanta de vizibilitate pana la masina din fata si a adapta viteza la conditiile de trafic, si reconstructia imaginii. Toate aceste aplicatii au scopul final de prevenire a accidentelor rutiere”, a spus Negru.
Potrivit acestuia, algoritmul de detectie a cetii a fost portat deja pe tablete si se afla in faza de testare.
"Daca aplicatia va fi la liber pentru public, se va putea descarca pe tableta aflata in masina intr-un suport fix si va furniza informatii despre distanta de vizibilitate si despre viteza de deplasare. Acum ne intereseaza, mai mult, partea stiintifica", a explicat cercetatorul de la UTCN.
Aplicaţia va avea şi rolul detectiei pietonilor aflati in fata unei maaini, iar daca acesta reprezinta un potential pericol se poate emite o avertizare sonora pentru sofer.