Ancheta privind abuzurile asupra animalelor in filme celebre. Adevarul din spatele anuntului "Niciun animal nu a fost ranit"

Ancheta privind abuzurile asupra animalelor in filme celebre. Adevarul din spatele anuntului "Niciun animal nu a fost ranit"
Citeste mai mult despre: violenta, animale,
Data: 27 Noiembrie 2013

O investigatie ampla condusa de publicatia americana The Hollywood Reporter, intitulata "Animals Were Harmed/ Animale au fost ranite", a scos la iveala adevaruri dramatice despre abuzurile asupra animalelor care au loc frecvent in industria cinematografica.

Cazul serialului HBO "Luck", anulat dupa ce s-a descoperit ca patru cai au murit in timpul filmarilor, este doar varful icebergului in ceea ce priveste abuzurile asupra animalelor folosite in filme, scrie Business Insider, care prezinta aspectele principale ale rezultatelor anchetei "uimitoare" publicate de The Hollywood Reporter, scrie Mediafax.

Bunastarea animalelor folosite la filmari in productii de Hollywood este supravegheata de American Humane Association (AHA), grup care hotaraste si daca atribuie sau nu filmelor si emisiunilor de televiziune stampila "Niciun animal nu a fost ranit".

Daca aceasta asociatie obisnuia sa joace rolul imens de a face Hollywood-ul un loc mai sigur pentru animale, incidente recente sugereaza ca activitatea ei nu mai este indeplinita cu aceeasi responsabilitate in prezent. Chiar si membrii AHA care au vorbit cu cei de la The Hollywood Reporter au recunoscut ca si-au pierdut speranta cu privire la rolul lor.

Potrivit materialului, problema cea mai mare este ca aplicarea expresiei "Niciun animal nu a fost ranit" ascunde, de fapt, de multe ori, o multime de animale ranite si, cateodata, moarte. Regulamentul oficial precizeaza ca aceasta asigurare nu se aplica pauzelor de filmare, cand ranirea nu este intentionata sau daca vatamarea are loc atunci cand camerele nu inregistreaza.

Unele dintre aspectele principale scoase in evidenta de The Hollywood Reporter:

  •     In timpul filmarilor din Noua Zeelanda pentru "Hobbitul: O calatorie neasteptata" al lui Peter Jackson, au fost 27 de cazuri de animale disparute. Potrivit the Hollywood Reporter, oi si capre au murit deshidratate sau inecate in timpul pauzelor de filmare.

     

  •     Un antrenor a lovit un caine Husky in diafragma, in repetate randuri, la filmarile pentru productia Disney "Eight Below", in care a jucat Paul Walker, dupa ce cainii au inceput sa se bata pe platou.

     

  •     O veverita a fost strivita fatal (si accidental) in timpul productiei Paramount "Failure to Launch", lansata in 2006.

     

  •     Probabil pentru ca membrii echipei productiei Disney "Piratii din Caraibe: Blestemul perlei negre" nu luasera nicio precautie pentru protectia faunei marine inainte sa lanseze explozii in ocean pentru efecte speciale, zeci de pesti si calmari au ajuns la tarm timp de mai multe zile.

     

  •     In martie 2013, un rechin de aproximativ 1,5 metri a murit dupa ce a fost asezat intr-o piscina gonflabila de mici dimensiuni in timpul filmarilor pentru o reclama Kmart.

     

  •     Doi cai au murit la filmarile pentru productia Fox "Flicka", despre care American Humane Association a sustinut ca au fost accidente.

     

  •     La filmarile pentru "Cronicile din Narnia: Prince Caspian", multi cai au fost retrasi din cauza ranilor suferite - pana la 14 in unele cazuri. Totusi, productia a primit si ea asigurarea "Niciun animal nu a fost ranit".

     

  •     Muti cai au murit de la colici, afectiune posibil declansata de insolatie, pe platoul productiei celebre "There Will Be Blood", a studioului Paramount Vintage. Filmul nu a fost inclus in clasificarea "Niciun animal nu a fost ranit", dar pe genericul fillmului era sustinut ca AHA a" monitorizat activitatea animalelor".


Ancheta minutioasa efectuata de the Hollywood Reporter poate fi citita in intregime aici.

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies