Aida Parascan, castigator sezonul 2 MasterChef
1. Reteta de Paste.
Spuma de portocale si Grand Marnier
Ingrediente: 4 portocale, 4 oua, 200 g zahar, 200 ml lapte, 200 ml apa, 1 pahar de Grand Marnier (pentru 4 persoane).
Mod de preparare: Intr-o caserola se toarna laptele, se adauga coaja de la 2 portocale si 120 g zahar. Amestecati si fierbeti. In alta oala puneti galbenusurile, peste care turnati laptele fierbinte putin cate putin, continuand sa amestecati pana devine o crema mai densa. Lasati sa se raceasca, dupa care incorporati albusurile batute spuma densa si lichiorul. Puneti compozitia intr-o forma si dati la congelator 6 ore. Celelate 2 portocale se curate si se taie fasii. Intr-o oala puneti apa si 80 g zahar si coaja de la portocale, lasati la fiert pana devine totul transparent si cremos. Taiati spuma si acoperiti cu sirop. Decorati cu portocala zaharisita. Pofta buna!
2. In ce combinatii se poate consuma carnea de miel astfel incat sa nu fie grea?
Carnea de miel se poate prepara la cuptor stinsa cu vin alb sec sau cu otet in mai multe combinatii de arome. Depinde mult de gustul fiecaruia. Se poate face cu menta, cu ierburi mediteraneene, cum ar fi oregano, rozmarin, salvie, cimbrisor. Intotdeauna ca garnitura as folosi legumele.
3. Care este meniul perfect pentru masa de Paste?
Perfect inseamna altceva pentru fiecare in parte, in functie de gusturi. Eu as allege antreu cu oua de prepelita picante, felul 1 paste proaspete cu homar, felul 2 pulpa de miel cu ierburi si anghinare la cuptor cu parmezan, capere si pomelo si la desert pasca cu zabaione.
4. Ce bauturi merg cu carnea de miel?
As alege la antreu un Sauvignon, apoi un Pinot Noir si la desert un Moscat.
5. Ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste?
Cel mai bine ar fi sa existe fericire si bucurie in suflete la fiecare masa. Iar din punct de vedere gastronomic, pasca este indispensabila pentru mine.
Elena Lasconi, castigator MasterChef – Proba celebritatii
1. Reteta de Paste.
Sa va spun o reteta de prajitura cu branza dulce, un fel de pasca mai moderna si muuult mai usor de preparat.
Voi pastra forma rotunda si procedez asa: amestec 1 kg de branza de vaci, 250 gr zahar tos, 50 gr lamaie (portocala) confiata taiata marunt, 100 gr stafide macerate in prealabil in rom, semintele dintr-o pastaie de vanilie. Tapetez cu hartie pergament o forma de copt rotunda (ca cea de tort) si adaug amestecul de branza. Deasupra fac un pandispan din 6-7 oua. Ingredientele pe care le folosesc pentru prepararea pandispanului trebuie sa fie la temperatura camerei. Bat albusurile tare cu 200 gr zahar, adaug 200 gr faina (proaspat cernuta). Nu folosesc praf de copt!!! Pun compozitia de pandispan peste branza si o dau la cuptor la 200 grade Celsius.
In primele 15-20 de minute NU trebuie deschis cuptorul pentru ca riscati sa compromiteti intreaga prajitura. Pasca va fi gata in momentul in care vedeti ca incepe sa se desprinda usor de pe margine si are o culoare aurie. Cand e gata, pun platoul de ceramica (in care vreau sa scot pasca) peste partea superioara a formei de copt si prind cu doua manusi groase de bucatarie forma si platoul si intorc prajitura cat este fierbinte. Operatiunea trebuie facuta foarte repede si cu atentie. Zerul din branza este foarte fierbinte si va puteti frige. Este delicioasa, insiropata si mult mai usor de facut comparativ cu pasca clasica. Se poate servi cu putina frisca proaspata.
2. In ce combinatii se poate consuma carnea de miel astfel incat sa nu fie grea?
Mie imi place cu salata de verdeturi: laptuci, leurda, untisor, stevie, usturoi verde cu o vinegreta aromata cu apa de flori de portocal. De asemenea, e important vinul. Trebuie sa fie un vin usor, rosu, sec: Feteasca Neagra sau Pinot Noir. Mie imi place si cu un roze sec, mai ales daca afara e foarte cald.
3. Care este meniul perfect pentru masa de Paste?
Pentru mine meniul perfect trebuie sa contina: oua rosii, drob, cas, ceapa verde, ridichi, usuroi verde. Plus, ciorba acra de miel cu loboda si tarhon, friptura de miel cu salata de verdeturi, pasca si cozonac. La toate astea mai adaug un vin bun.
4. Ce bauturi merg cu carnea de miel?
Categoric vinul rosu. Dar un vin rosu usor, sec.
5. Ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste?
Carnea de miel, ouale rosii, ceapa verde, ridichi, ustoroi verde, cas.
Petru Buiuca, castigator sezonul 1 MasterChef
1. In ce combinatii se poate consuma carnea de miel astfel incat sa nu fie grea?
Totdeauna este indicat sa iti faci viata mai usoara. Si cum, de sarbatori, foarte multi ne avantam catre a ne infrupta din toate deliciile gastronomice, este cel mai bine sa faci niste scurtaturi. Prima ar fi sa bei multa apa inainte de masa. Asta este un sfat dat si de catre nutritionisti: iti hidratezi corpul si iti da si o stare de satietate, care te ajuta sa mananci mai putin. Apoi e simplu: cantitati mici de 150-200 grame de carne cu multe salate. Sau orice fel de verdeturi, fie ele proaspete, trase la tigaie doar cu sare sau la abur si/sau cuptor. Raportul sa fie 1 la 3 carne-legume si sa te asiguri ca sunt cantitati echilibrate. Ar fi pacat sa ne petrecem zilele de concediu si odihna, foarte pretioase de altfel, in incinta unui spital, nu?
2. Care este meniul perfect pentru masa de Paste?
De Sarbatorile Pascale ador oualele vopsite! Sunt geniale! Iar mai nou, folosesc si cateva oua de prepelita vopsite. Sunt mai scumpe, dar merita: au gust genial, sunt mai bogate in proteine decat cele de gaina si sunt, pana la urma, super frumoase. Nu are rost sa reinventam roata, asa ca recomand, cu drag si in cantitati moderate, drobul! Neaparat o reteta luata de la vreo bunica cu gusturi fine si traditionale. Iar pentru cei foarte traditionali clar nu poate lipsi ciorba/borsul de miel. Este delicioasa toata nebunia asta si pur si simplu ataca fix in sufletul Pastelui. Unul fericit si echilibrat, desigur!
3. Ce bauturi merg cu carnea de miel?
Toata lumea va spune instant vinul rosu, demisec sau sec. Insa, mai nou, totul se schimba si putem face asta si noi. Daca fratii Roca (au restaurantul nr 1 de pe glob) au amestecat 2 vinuri doar pentru ca nu le iesea asocierea perfecta cu o mancare, noi de ce sa nu o facem?! Asa ca, parerea mea e sa alegeti orice vin alb, rosu sau roze. De preferabil sec sau demisec. Nu de alta, dar carnea de miel nu e cea mai “usoara” si daca asociati niste vin dulce sau demidulce va incarcati stomacul foarte multe. Decizia finala este a voastra insa, dupa gust si buget!
4. Ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste?
Totul poate sa fie perfect: mancare, atmosfera, decoratii, cadouri. Dar lucrul ce nu poate lipsi CLAR de la masa este si cel mai evident! Caci nu e vorba de “lucruri”, ci despre oameni: FAMILIA! Ea nu trebuie sa lipseasca de la masa. Iar de pe masa, oualele rosii! Clar! In rest, orice fel de bucate sunt binevenite! Voie sa fie! Sarbatori fericite!