7 mari descoperiri in medicina si stiinta pe care omenirea le asteapta in 2011


	7 mari descoperiri in medicina si stiinta pe care omenirea le asteapta in 2011
Citeste mai mult despre: descoperiri, medicina, stiinta,
Data: 03 Ianuarie 2011

In 2010, doctorii germani au tratat un om infectat cu virusul HIV. Alti cercetatori au descoperit un medicament, numit PLX4032, care “topeste” pur si simplu tumorile canceroase la pacienti care nu puteau fi tratati prin metodele traditionale. In plus, in 2010, savantii au creat pentru prima oara o forma de “viata sintetica” prin sinteza ADN-ului unei bacterii si introducerea lui intr-o celula gazda. Si atunci, cam care ar fi descoperirile la care ar trebui sa ne asteptam in 2011?

Predictia nr. 1 – Vaccinul impotriva HIV
Povestea americanului care a fost tratat de SIDA de catre o echipa de medici din Germania a stat pe prima pagina a ziarelor din lumea intreaga. Barbatul, depistat pozitiv cu HIV, suferea in acelasi timp si de o forma foarte grava de leucemie, iar in 2007 doctorii i-au facut un transplant de maduva osoasa in incercarea de a-i trata cancerul.
Omul a fost suficient de norocos incat sa i se gaseasca un donator de maduva care sa aiba o mutatie rara de gena, numita Delta 32, care confera o rezistenta naturala la virusul imunodeficientei umane. La trei ani dupa transplant, barbatul nu mai prezenta niciun simptom specific virusului HIV, scrie myhealthnewsdaily.com.

In plus, in 2009, o serie de studii facute in Thailanda au aratat ca un vaccin poate reduce riscul de a contracta HIV cu aproape 30%. Dr. Susan Zolla-Parker, cercetator la o prestigioasa universitate din New York, a spus ca acesta a fost primul semn clar de succes in lupta impotriva HIV: “A fost prima luminita in tunelul intunecat in care se poarta lupta impotriva acestei boli, semn ca suntem pe drumul cel bun”, a declarat ea.

Predictia nr. 2: Multe inimi cu probleme vor putea fi “reparate” prin criogenie
Numai in SUA sunt peste 2,2 milioane de oameni care au probleme cu inima. Acestia, si toti ceilalti din lume care se confrunta cu boli de inima, ar putea primi in 2011 o veste buna: un aparat care ingheata tesuturile inimii ar putea deveni functional, iar astfel aritmiile cardiace ar putea fi corectate mult mai usor. “Acest tratament poate fi solutia salvatoare pentru aproape 70% dintre pacientii cu probleme cardiace”, sustine dr. Moussa Mansour, de la Spitalul General din Massachusetts, Boston. “Metoda veche, ablatia prin radiofrecventa, avea cam aceeasi rata de success, insa noi, medicii, credem ca acest aparat ar putea corecta mult mai usor problemele”.

Predictia nr 3: Coborarea limitei de la care se recomanda chirurgia pentru micsorarea stomacului va avea un impact asupra deciziilor luate de milioanele de americani obezi
Chirurgia este una dintre cele mai controversate solutii pentru problema obezitatii, chiar daca studiile arata ca operarea stomacului pentru controlul greutatii este, de multe ori, o metoda foarte eficienta.

Pana de curand, numai persoanele cu indicele de masa corporala de cel putin 40 sau cele cu indicele de 35, dar care aveau si alte probleme de sanatate legate de obezitate, se puteau opera pentru a slabi. Procedura medicala e destul de simpla: doctorul plaseaza un inel din silicon pe portiunea superioara a stomacului si il “obliga” astfel sa primeasca mai putina mancare. La sfarsitului anului 2010, s-a schimbat recomandarea la nivel national, astfel incat pacientii cu indice de masa corporala mai mare de 35 si cei cu indice de 30, dar si cu alte probleme legate de obezitate, pot apela la bisturiu.

Cu toate ca in 2011, specialistii se asteapta ca mai multi oameni sa apeleze la operatia de micsorare a stomacului, pana acum evidentele arata ca doar 2% dintre pacientii care indeplinesc criteriile pentru a intra in operatie aleg metoda chirurgicala, si asta datorita faptului ca operatia are, totusi, si anumite riscuri asociate, fiind o metoda invaziva de tratament.

Predictia nr. 4: Meniurile din scoli vor fi schimbate, in asa fel incat rata obezitatii sa scada semnificativ la nivelul urmatoarei generatii
Noua legislatie din SUA prevede schimbarea programului de nutritie pentru scolari, din dorinta ca acesta sa fie cat mai sanatos si de calitate, iar generatiile viitoare sa nu mai intampine problemele cu greutatea pe care le vedem la adultii de astazi.
In SUA, din 2011, se asteapta ca in unitatile comerciale din apropierea scolilor sa fie vandute numai produse care sa indeplineasca standarde riguroase de calitate. “Acum 50 de ani, cand a fost creat programul de nutritie pentru scolari, accentul nu cadea pe mancarea sanatoasa sau pe problema obezitatii, fiindca atunci malnutritia era cea mai grava problema”, declara Dr. Lee Kaplan, directorul de la Centrul pentru Controlul Greutatii din Massachusetts.

Predictia nr. 5: Meniurile din restaurant care arata cate calorii contin felurile de mancare vor fi un ajutor de nadejde pentru persoanele cu problem de greutate
Dupa ce aceasta lege a intrat in vigoare in New York, si restul statelor americane vor s-o adopte. Astfel, marile restaurant si fast-food-uri vor fi obligate sa afiseze in meniu caloriile continute de fiecare fel de mancare, si asta pana in primavara lui 2011.

Doctorii spun ca aceasta lege este excelenta, pentru ca asa oamenii isi vor da seama ca bautura lor preferata, caffe latte, contine peste 300 de calorii, iar snitelul cu cartofi prajiti mai bine de 1000 de calorii. Nimeni nu se hazardeaza inca sa spuna ca aceasta masura ar putea avea un impact major in reducerea obezitatii, dar macar oamenii vor fi informati mult mai bine asupra riscurilor la care se supun prin consumul de junk food.

Predictia nr 6: Medicina genomica va putea spune cu exactitate ce medicamente sunt potrivite fiecarei persoane
Decodarea unei secvente din genomul uman costa peste 3 miliarde de dolari acum un deceniu. Anul trecut, a costat in jur de 10.000$, conform doctorului Eric Topol de la un institut de cercetare din Calif. Acelasi doctor spune ca se asteapta ca in 2011 costul sa scada la 4.000$, ceea ce va face ca progresul in cercetarile genomice sa fie mult mai mare anul acesta.

Deja decoperirile in domeniu sunt foarte promitatoare: s-au descoperit doua gene responsabile de raspunsul pozitiv sau negativ al organismului la un medicament pentru probleme cardiace, dar si alte mutatii care pot influenta reactia organismului la medicamente pentru malarie sau pentru cancerul de san.
In plus, pentru bolnavii de hepatita C care iau Interferon, savantii au gasit o gena care i-ar putea scuti pe 50% dintre pacienti de efectele secundare ale terapiei cu acest medicament. “50% dintre bolnavii de hepatita C nu raspund la Interferon, care costa 50.000$ si te mai si imbolnaveste in plus”, sustine dr. Topol.

Analizele genetice ar putea fi mai avantajoase din punct de vedere economic si ar putea salva pacientii de la a suporta ani de zile un tratament care nu ii ajuta cu nimic.

Predictia nr. 7: Medicina genomica ar putea ajuta la intelegerea cancerului
Dr. Topol a prezis ca scaderea costului de interpretare a secventelor genomice ar putea aduce vesti noi si bune pentru cercetarile in domeniul cancerului. Odata cu imbunatatirea tehnologiilor, devine mult mai fezabil pentru cercetatori sa compare genele sanatoase ale pacientului cu genomul din tumoarea canceroasa care a suferit mutatii si sa gaseasca, astfel, cauzele problemei.

ȘTIRI SIMILARE

Modifică setările cookies