Avem o planeta superba cu multe locuri minunate, multe dintre ele neinscrise in itinerariile turistice, altele neexplorate indeajuns. Iata sapte destinatii pentru vacantele tale de pe… net, deoarece este evident ca prea putini dintre noi si-ar permite sa le viziteze si in realitate.
1. Lacul Don Juan - Antarctica
Cu o salinitate de 40%, Don Juan este cel mai sarat lac din lume, de 18 ori mai sarat decat apa de mare, iar Marea Moarta este de doar 8 ori mai sarata decat apa de mare obisnuita. Descoperit in 1961 de doi piloti, Lt Don Roe and Lt John Hickey, care l-au si denumit asa, lacul se intinde pe o suprafata de 100 m pe 300 m, are adancime mica si este atat de sarat incat nu ingheata nici la - 30 de grade Celsius.
2. Craterul Meteor - Arizona, SUA
Crater format din impactul cu un meteorit este situat la aproximativ 69 de kilometri de Flagstaff, langa Winslow, in nordul desertului Arizonei. Paradoxal, numele Meteor, cu care a fost botezat craterul, nu vine de la meteorit, ci de la oficiul postal cel mai apropiat, numit… Meteor.
Craterul s-a creat in urma cu aproximativ 50.000 de ani, în epoca Pleistocenului atunci cand climatul local de pe Platoul Colorado era mult mai rece. Acolo, era o pasune intinsa, transformata de-a lungul timpului intr-un tinut arid. La momentul impactului cu meteoritul de 50 de metri, zona nu era locuita de oameni.
3. Marea duna Pyla - Franta
Incredibil, dar cea mai mare duna din Europa s-a format intr-o padure, in apropiere de mare. Duna Pyla sau duna lui Pilat are 3 km lungime, 500 m latime si 100 m inaltime deasupra nivelului marii. Amenajata cu scari, marginite de balustrade, duna a devenit atractie turistica si loc ideal pentru dat cu parapanta, insa misterul aparitiei persista - se presupune ca a inceput sa se formeze in urma cu 4000 de ani in sud-vestul Frantei.
4. Muntele Roraima - Venezuela, Brazilia si Guyana
Munte are 400 m inaltime deasupra nivelului marii si accesul la el este foarte dificil. Exista o scara formata natural in partea muntelui din Venezuela, greu de urcat; in rest, doar alpinistii incercati s-ar putea incumeta sa urce pana la platou. In plus, ploua zilnic, exista cateva mlastini, unde vegetatia se dezvolta normal si un de se gasesc cateva specii de plante unice, inclusiv una carnivora sub forma de ulcior.
Cum muntele este aproape in permanenta inconjurat de nori, seamna foarte bine cu stancile plutitoare din Pandora (“Avatar”). Sau, mai degraba, filmul lui James Cameron s-a inspirat din natura terestra.
5. Socotra - Republica Yemen
Unul dintre cele mai stranii locuri de pe Pamant, insula Socotra are un climat aspru, ceea ce a distrus in mare parte vegetatia. Acolo se afla faimosul Dragon's Blood Tree, un copac sub forma de umbrela care produce o seva rosie. Insula, situata in Marea Arabiei, este unul dintre cele mai biodiversificate locuri de pe planeta noastra, unde se gaseste un numar mare de specii endemice (specifice acelui teritoriu).
6. Rotorua - Noua Zeelanda
Orasul este situat pe malul sudic al lacului cu acelasi nume, Rotorua, in Bay of Plenty, in nordul Noii Zeelande, si este renumit pentru activitatea geotermana, gheizere si bazine in care pur si simplu fierbe namolul.
Rotorua este, din pacate, renumit si pentru mirosul puternic de oua stricate, din cauza activitatii geotermale in urma careia se elibereaza in atmosfera compusi de sulf.
7. Cascada Guaira - Brazilia
Situata pe raul Parana, cascada Guaira este, in ceea ce priveste volumul total de apa, cea mai mare cascada de pe pamant, cu un debit de 1,75 de milioane de metri cubi pe secunda, fata de 70 de mii de metri cubi pe secunda, cat este debitul cascadei Niagara.
Pentru a profita de o asa masiva cadere de apa, in 1982 a fost creat barajul natural de la Itaipu, al doilea cel mai puternic baraj hidroelectric din lume, dupa Three Gorges Dam. Barajul Itaipu furnizeaza 90% din energia electrica din Praguay si 19% din cea consumata in Brazilia, inclusiv orasele Rio de Janeiro si Sao Paulo.