17 metode prin care iti poti invata copiii sa cunoasca valoarea banilor!


	17 metode prin care iti poti invata copiii sa cunoasca valoarea banilor!
Citeste mai mult despre: bani, copii, finante, valoare,
Data: 28 Ianuarie 2011

Cum ii explici copilului tau ca nu poti sa-i cumperi haine de firma sau jucarii foarte scumpe? Discutiile despre valoarea banilor ar trebui purtate cu copiii de cat mai devreme. Obiceiurile bune se invata acasa!

1. Include-l si pe el atunci cand faci listele cu banii care intra in casa (salarii, alocatie, bani din diverse activitati ocazionale) si cu cheltuieli (intretinere, facturi, haine, mancare, jucarii etc.)

2. Invata-l sa cantareasca argumentele pro si contra de fiecare data cand isi doreste un produs scump (un mic exemplu - cizme UGG originale!)

3. Intreaba-l cum se simte la cateva zile dupa ce a obtinut ceva ce si-a dorit foarte mult (o jucarie, o pereche de incaltaminte). I se pare ca a meritat banii pe care i-a dat, e multumit de achizitie?

4. Discuta cu copilul care e parerea lui despre bani - care sunt lucrurile care merita cel mai mult sa fie cumparate cu ei, daca ii place sa ii cheltuiasca sau sa economiseasca.

5. Invata-l ca este bine sa ai un fond de rezerva, la care sa apelezi in caz de urgenta (o boala, un accident).

6. Intreaba-l daca si-ar face un imprumut la banca pentru a-si cumpara haine de firma. Daca raspunde cu "da", explica-i pe un ton calm de ce nu e bine sa faci asta.

7. Sustine-l daca isi doreste sa se angajeze part-time - ca baby-sitter, distribuitor de pliante, sa plimbe cainii vecinilor etc. si incurajeaza-l sa ia recomandari de la cei cu care lucreaza.

8. Intreaba daca pisicuta dragalasa pe care vrea s-o ia de pe strada si s-o aduca in casa are nevoie de bani si daca crede ca familia isi poate asuma responsabilitatea cresterii ei.

9. Copiii adora sa aiba pusculita lor cu bani, ii face sa se simta ca oamenii mari. Incurajeaza-l sa economiseasca, ajutandu-l cu 50 de bani la fiecare leu pe care-l pune deoparte (e doar un exemplu).

10. Impartaseste-i care sunt metodele tale prin care reusesti sa iti calculezi banii in asa fel incat sa iti ajunga pentru toate nevoile.

11. Discuta cu el despre lucrurile pe care banii nu le pot cumpara.

12. Ajuta-l sa-si ordoneze prioritatile – e mai important sa dai inapoi banii prietenului de la care ai luat cu imprumut decat sa-ti cumperi un nou joc video.

13. Daca copilul tau a crescut, e la varsta adolescentei, si iti cere sa ii cumperi haine scumpe de firma, spune-i ca esti dispus sa platesti o suma (cat ti se pare tie rezonabil sa dai pe respectiva haina), iar el sa completeze diferenta de bani – care reprezinta, de fapt, costul etichetei.

14. Da-i bani de buzunar – o suma modica, bineinteles, dar cu care sa isi poata cumpara un suc si o prajiturica si care ii va da sentimentul ca ai incredere in el. Important e sa nu se simta inferior fata de colegii carora parintii le dau bani. Va invata, in timp, sa isi dramuiasca banii de buzunar, astfel incat sa ii ajunga.

15. Invata-l ca valoarea unui om nu creste proportional cu numarul bancnotelor din portofel si ca banii nu tin loc de bogatie sufleteasca, caracter, prieteni sau cultura generala.

16. Invata-l sa-si fixeze obiective financiare, sa fie rabdator, perseverent si muncitor, ca sa poata avea satisfactia sa si le indeplineste singur.

17. Discuta cu el despre diferenta dintre nevoi si dorinte.

 

Modifică setările cookies